RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

День Святого Миколая 2022: історія свята, традиції та головні заборони

19 грудня чимало вірян в Україні святкують День святого Миколая за юліанським календарем. Діти чекають на цей день, аби знайти під подушкою подарунки, а дорослі - щоб провести час з родиною.

"Апостроф" розповідає про історію, традиції та заборони на День святого Миколая.

Історія свята

Микола Чудотворець, також відомий як Святитель Миколай, архієпископ Мир Лікійських, - це великий угодник Божий, який народився в сім'ї аристократів в III столітті в малоазійському місті Патара. Ще дитиною він проявляв любов до Бога: вчив Святе Письмо, ходив до храму, молився.

Читайте також: В Україні запустили проєкт "ЄМиколай": шість кроків, як допомогти дітям на свята

Миколай запам'ятався щедрим чоловіком, що завжди був готовий допомогти. Як тільки він переїхав до міста Мира, його дядько-єпископ висвятив у священники. Однак коли батьки Миколая загинули, він витратив увесь свій спадок на допомогу нужденим: таємно приносив людям їжу, теплі речі, іграшки та інші необхідні речі.

Та настав день, коли віряни й нужденні дізналися, хто робив для них так багато добрих справ, і почали прославляти Миколая, обравши його єпископом. Навіть після смерті люди вірили що мощі святого Миколая можуть зцілювати від хвороб.

Святий Миколав спочатку вважався покровителем моряків, дітей, невинно засуджених, а потім він почав дбати про щасливу дорогу подорожувальників, вдале заміжжя жінок, захист від голоду й наступу чужинців.

Традиції на День святого Миколая

Традиційно діти напередодні Дня святого Миколая пишуть до Чудотворця листи з побажаннями, а потім вранці 19 грудня отримують подарунки під подушками.

Така традиція, найімовірніше, прийшла з Німеччини, де батьки на свято дарували дітям новий зимовий одяг, ласощі, іграшки тощо. Потім це поширилося на сусідні країни й дійшло до України.

Також на Миколая варто віддати всі борги й категорично заборонено брати нові. До того ж 19 грудня варто миритися з тими, з ким були у сварці, і щиро пробачати людей.

І звичайно ж віряни в цей особливий день ходять до церкви, щоб помолитися до святого й попросити в нього захисту.

Заборони на свято

19 грудня на День святого Миколая діють такі заборони:

  • не можна робити хатні справи;
  • не можна відмовляти в допомозі;
  • не можна сваритися, злитися й лаятися;
  • не можна брати в борг;
  • не можна їсти продукти тваринного походження, оскільки триває піст;
  • не можна стригтися.

Раніше "Апостроф" повідомляв, чим порадувати дітей на святого Миколая.