RU  UA

Вибухи в Енгельсі: військовий експерт вказав на проблеми у росіян із стратегічною авіацією

Стратегічна авіація, з якої Росія обстрілює енергетичні об'єкти України, насправді має великі проблеми. Йдеться про бомбардувальники Ту-95, які Росія була змушена забрати з аеродрому в Енгельсі, де сталися чергові вибухи.

Про це в ефірі Апостроф ТV розповів експерт з проблем національної безпеки Тарас Жовтенко.

Читайте також: Незважаючи на санкції: які в Росії можливості виробництва ракет

За його словами, Ту-95 - це певний анахронізм в сучасному світі. Цей літак був спроєктований ще на початку 50-х років минулого сторіччя, і він досі експлуатується. Більше того - це основна ударна сила росіян, зокрема, проти Сполучених Штатів, адже це стратегічна авіація дальнього базування. Тоді як у США авіапарк має стратегічні бомбардувальники Б-2 і прототипи Raider. Це непорівнянні речі, наголошує експерт.

"Оскільки Ту-95 морально і фізично застарілі, їх тримають на плаву просто з останніх сил. І будь-які пошкодження цих літаків коштують росіянам набагато дорожче, аніж якби це була якась новіша модель бомбардувальника, яку легше було б ремонтувати", - зазначає він.

Відтак, будь-які пошкодження цих літаків, навіть незначні, означають, що літак виведений з ладу щонайменше на кілька місяців.

"Фактично це друга "бавовна" в Енгельсі. Під час першої постраждало три Ту-95, під час другої постраждало пʼять, тобто всього вісім. Таким чином, можна сміливо припустити, що їм вдасться повернути до робочого стану, можливо, три", - додав Тарас Жовтенко.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Україна має ракетні системи та безпілотники, здатні завдавати удари до двох тисяч кілометрів, знищуючи цілі, що несуть найбільшу загрозу.