RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Які ризики виникли для України після скасування аукціонів Prozorro: думка експертів

Український уряд 30 грудня минулого року ухвалив резонансне рішення: Кабмін затвердив постанову №1495 та скасував обов'язкові аукціони в системі публічних закупівель Prozorro, яка свого часу стала локомотивом антикорупційних реформ у країні та дозволила суспільству контролювати витрати платників податків. Експерти назвали потенційні ризики такого рішення.

Про це йдеться у матеріалі "Апострофа".

По-перше, аукціони були вигадані не дарма, адже на них все ж таки можна було значно скинути ціну. Адже це гроші українців.

"Є закупівлі, де від стартової до кінцевої ціни різниця може становити мільйони гривень – а це суттєва економія", – пояснила експерт у сфері держзакупівель Центру протидії корупції Олена Щербан.

Друга небезпека стосується того, хто буде допущений до ознайомлення із пропозиціями інших учасників торгів.

"Питання у тому, кому дозволять подивитись пропозиції інших учасників торгів, щоб подати свою пропозицію трохи дешевше", - додав експерт з містобудування Георгій Могильний.

А "трохи дешевша" ціна – це перемога у тендері. Однак якщо йдеться про публічні закупівлі у будівництві, то немає гарантій, що дешевше не стане згодом набагато дорожче.

"Вже зараз існує схема, як можна завищувати ціни на закупівлі. Візьмемо, наприклад, транспортну розв'язку на Шулявці. Що там сталося? Проводять закупівлю, знаходять компанію, починають будувати, а після цього Кличко перестверджує проект із новою експертизою кошторису і ціна піднімається десь на 30%. Схема використовувалася, але не була прямо передбачена законом. А зараз у Раді є законопроект, де хочуть прямо прописати, що якщо експертиза підтверджує підвищення ціни, то можна вносити зміни до договору. І ось тут реально почнеться корупція. "Свій" учасник демпінгує ціну на тендері, знаючи, що у майбутньому експертиза її підвищить", - пояснює Могильний.

Аукціон не відкидає демпінг на сто відсотків, але тепер це буде простіше.

По-третє, зазначив експерт з містобудування, Prozorro продажі, де продають майно з аукціонів, не переводять на якусь іншу систему. Вимкнення електроенергії чомусь на це не впливає.

Читайте також: Чи приходитимуть повістки у військкомат через "Дію": українці отримали відповідь

Четвертий момент, на який зазначив редактор видання "Наші гроші" Юрій Ніколов - з'являються ризики у спільній деградації системи Prozorro.

"Такими маленькими кроками наприкінці війни ми можемо опинитися у ситуації, коли тендери, торги та аукціони взагалі зникнуть у нашій країні. А цього не можна допустити", – каже Олена Щербан.

Нарешті, по-п'яте, відключення електроенергії як головний аргумент уряду за скасування аукціонів, за словами експертів, виглядає досить дивно.

Олена Щербан упевнена, що якщо людина бере участь у тендері, де присутні мільйони, і їй ці гроші потрібні, то вона точно знайде генератор та доступ до інтернету.

"Уряд так і не надав інформації, скільки ж насправді було скарг. Якщо поскаржилося якихось п'ять бізнесменів, які через відсутність світла не змогли взяти участь в аукціонах, то заради них ламати правила гри для сотень тисяч? Якщо людина хоче отримати тендер на мільйон, то вона знайде місце з гарантованим зв'язком. Цей аргумент використаний скоріше як привід для того, щоб зробити головне: піти у тому напрямі, який нам вказує Світовий Банк", - додав Ніколов.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Непрозоре Prozorro: навіщо прибрали аукціони і до чого це призведе