RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Є більш дешевий спосіб: українцям розвіяли міф про "опалення" цеглою

Експерти пояснили, чому не варто опалювати квартиру цеглою, розігрітою на газовій плиті, у випадку відсутності опалення. Виявляється, такий метод не лише неефективний, а ще й доволі дорогий.

Такі підрахунки зробив голова правління Асоціації енергоаудиторів Вадим Литвин, пише Оbozrevatel.

Читайте також: Як максимально підготуватися до нових ракетних ударів: українцям дали поради

За його розрахунками, цегла під час нагрівання на плиті до 80 градусів здатна накопичити 0,051 кВт*год. енергії. Відтак, 1 кВт*год. тепла коштуватиме 2,1 гривні (за тарифу на "блакитне паливо" близько 8 грн/куб).

У той час як звичайна водяна грілка об'ємом три літри може накопичити 0,21 кВт*год. енергії, що вчетверо більше від цегли. Таким чином, 1 кВт*год. водяної грілки обійдеться у 1,39 гривні.

Заради справедливості до розрахунків варто додати ціну цегли та грілки. Вартість вогнетривкої цегли - 80-90 гривень за штуку, а грілки - 130 гривень.

"Краще вже нагріти воду в чайнику і використовувати її. До того ж, випалювати багато газу дуже малоефективно. По-перше, потрібно мінімізувати всі втрати (теплого повітря - Ред.). Тобто, якщо у вас є щілини у вікнах, погано притуляються двері, є якесь розбите скло, всі ці моменти потрібно максимально усунути. По-друге, перевірити проводку. Щоб не сталося пожежі, якщо включатимете електрообігрівачі", - додав фахівець.

Як кажуть експерти, проблема такого "обігріву" навіть не в ціні, а в безпеці. Під час нагрівання цегли виділяється чадний газ, який неможливо розпізнати. Приміщення потрібно провітрювати, а це призведе до зниження температури.

Раніше ми повідомляли про те, які прилади не варто підключати до генератора.