RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Поєднати непоєднуване: ЗСУ скомпілюють переваги та проблеми західних САУ

Уже найближчим часом Британія поповнить арсенал українського війська самохідними артилерійськими установками AS90 – наявність цих САУ є чи не панацеєю у підрозділах ЗСУ, оскільки дозволяє доукомплектувати їх для ведення повноцінної бойової роботи.

Про це у коментарі "Апострофу" розповів координатор групи "Інформаційний спротив", військовий оглядач Олександр Коваленко.

За його словами, спроможності західних САУ та їхні тактико-технічні характеристики набагато “просунутіші”, ніж у самохідної артилерії радянського чи російського зразка - у “Гвоздик”, “Акацій” чи МСТА-С.

Читайте також: Будинок для "Леопардів": чи допоможуть західні танки розбити росіян

"Якщо порівнювати з комплектацією росіян, то в них з цим дуже великі проблеми. Вони не можуть сьогодні сформувати повноцінні бойові підрозділи, а поняття “батальйонно-тактична група” в плані комплектації у них фактично відсутнє. А у ЗСУ це поняття збереглося і ми намагаємося доводити штатну комплектацію технікою до належного рівня. Треба розуміти, що для проведення контрнаступальних дій це дуже важливо", - розповів військовий оглядач.

Водночас із безліччю переваг, зокрема, розв'язанням питання вогневого ураження, САУ мають і деякі проблеми, пов'язані із логістикою, обслуговуванням та забезпеченням артилерійських установок.

"Задля уникнення цих проблем Генштаб ЗСУ намагається комплектувати дивізіони однотипним видом озброєння. Так, в бригаді може бути декілька типів озброєння, але в дивізіонах однотипні гармати. Тобто один дивізіон на М777, інший на PzH 2000 і так далі. Єдина проблема виникає, коли кількість САУ недостатня для повноцінного формування підрозділів. Тобто не 12-18, а, скажімо, всього 6. Це батарея, але доформовувати дивізіон потрібно іншими типами", - пояснив полковник запасу, випускник Хмельницького вищого артилерійського училища Олег Жданов.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Чий ствол довший: як західні САУ змінюють характер війни