RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

21 травня

Всі новини

Чому не всі дрони можна віддавати на фронт: офіцер ЗСУ озвучив причину

Зазвичай пересічні громадяни не розуміють про бойові завдання пілотів БПЛА на фронті й перед тим, як заявляти про необхідність озброїти ЗСУ "армією дронів", варто розуміти, що це значить.

Про це "Апострофу" розповів офіцер групи радіоелектронної розвідки та радіоелектронної боротьби окремого батальйону безпілотних авіакомплексів сил ТРО ЗСУ Володимир Шульга.

За його словами, головне, що треба розуміти, що це, як і будь-яке завдання на фронті, - бойова робота підвищеної небезпеки.

Читайте також: "Очі та Жало": "Мадяр" показав епічне відео розгрому окупантів в окопі

"Адже дрон, який не захищений радіоелектронно, і його оператори, котрі видають себе ворогові на другій секунді перебування на умовній позиції – це потенційні мішені, по яким 100% "прилетить". І вони або загинуть, або будуть поранені. І ефективність буде нульова. Бо вони вийдуть із бойового завдання на другій хвилині своєї служби. Тому створити умовну "армію дронів", якими керують люди, котрі пройшли цивільні курси підготовки, - це неправильний підхід. А правильний підхід – це робота навчених у ЗСУ людей, які керують визначеними типами БПЛА, бажано сертифікованими як мінімум Міноборони й прийнятими на озброєння. І які, за вимогами Статуту є авіаційним підрозділом, що здійснює свої бойові завдання", - каже Шульга.

Він відзначив, що можна закупити вагон "Мавіків", але проблема в тому, що аероскопи, які є у ворога, як і в нас, одразу бачать, де цей "Мавік" злітає.

"І він бачить пілота, який сидить десь у окопі і керує цим "Мавіком". І туди одразу б'ють міномети, артилерія чи навіть "Гради". Були випадки, коли ворог дві касети "Градів" випускав по розрахунку БПЛА, не шкодуючи боєприпасів.

Тому питання в тому, що не можна передати в ЗСУ будь-який дрон і сказати: "Воюйте!" Бо першим питанням буде – а як цей дрон зарекомендував себе в бойових діях? Наскільки він вразливий до РЕБ, наскільки вразлива до РЕБ вся ця ланка: дрон – оператор – командний пункт, куди йде інформація. Тобто це питання безпеки. І жоден політик чи цивільний на це відповіді не дасть", - підкреслив Шульга.

Докладніше читайте в матеріалі "Апострофа" "Армія дронів" - це звучить гарно, але її не повинні створювати політики - офіцер ЗСУ"