RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Відтермінування від мобілізації після операції: хто має на неї право та на який термін

Українцям пояснили, чи можливе відтермінування від мобілізації за станом здоров'я - після проведення операції.

Про це розповіли юристи на профільному порталі b2bconsult.ua.

Читайте також: Мобілізація в Україні: у яких випадках призов до армії незаконний

Там зазначили, що в українському законодавстві про мобілізацію не міститься прямої норми, яка давала б право на відтермінування у зв’язку з проведенням операції.

Правила щодо відтермінування від призову на військову службу під час мобілізації передбачені статтею 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку".

Так, зокрема, не підлягають призову військовозобов’язані, які визнані в установленому порядку особами з інвалідністю чи відповідно до висновку військово-лікарської комісії (ВЛК) тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії). Не мобілізують людину, якщо ВЛК визнає її тимчасово непридатною до військової служби.

Тобто, якщо чоловіка після проведення медкомісії визнають тимчасово непридатним до військової служби за висновком комісії, то він матиме право на відтермінування від призову під час мобілізації. Під час визначення ступеня придатності ВЛК враховуватиме термін, який минув після хірургічного втручання та рекомендації лікарів про необхідність реабілітації після операції.

Під час воєнного стану та мобілізації відтермінування від призову за станом здоров'я надається військовозобов'язаному на термін до двох місяців. За медичними показаннями продовжується на термін до двох місяців. Втретє продовження надають також на два місяці. Відтак - максимальний термін, на який можна розраховувати - до пів року.

"Після закінчення відтермінування військовозобов'язані оглядаються для вирішення питання про придатність до військової служби. Необхідно буде повторно пройти військово-лікарську комісію", - додали юристи.

Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Нагадаємо, наукові співробітники, аспіранти та докторанти та ще кілька категорій людей на особливий період не підлягають призову в українську армію під час загальної мобілізації в Україні.