RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Українцям повістки у військкомат почали залишати у дверях: наскільки це законно

В Україні активізувалося вручення повісток військовозобов'язаним на вулиці – у Києві їх не лише кидають у поштові скриньки, але і залишають у дверях комунальники чи військові.

Наскільки це законно розповідає ТСН.ua.

Так, на відео, яке швидко шириться мережею видно, як двоє людей у військовій формі прикріпили повістку на вхідні двері квартири, сфотографували це та пішли.

За словами адвоката Олександра Заруцького, це неправильно, адже повістка має бути вручена в руки особі, якої вона стосується, а людина має знати свої права та обов’язки.

Читайте також: Вручення повісток на вулицях: чому процес "оживився" і чи буде нова хвиля мобілізації

"Тому просто прикріпити повістку на двері й вважати, що особа її отримала, це не законно. Людина, якій вручають повістку повинна чітко розуміти свої права і знати про наслідки, які на неї можуть чекати. Тому повістку мають вручити в руки, а удавати, що її вручили прикріпивши на двері, є не дуже коректним рішенням", - пояснив він.

Водночас правозахисник Едуард Багіров наголосив, що представники військкомату повинні були дочекатися людину, якій принесли повістку, аби вона розписалася на документі.

"Якщо людина не підписала повістку, то дії військових з повісткою не мають юридичної сили. Особа, яку вони викликають, може не з’явитись до військкомату і ніяких правових наслідків для громадянина не буде. Те, що вони сфотографували повістку на дверях квартири, теж немає ніякого значення. Вони могли її прикріпити де завгодно. Військові мали дочекатися людину і вручити повістку в руки, та отримати підпис про вручення. А прикріплення на двері - це відхилення від правил вручення повісток", - зазначив нам Едуард Багіров.

Окрім цього, у Дніпровському районі Києва повістки по будинках розносять жінки, вдягнені у комунальну форму, при цьому пояснюючи, що такий обов'язок прописано у них у посадових інструкціях, а повістки їм передають з військкомату. Цей факт також підтвердили і у керуючій компанії обслуговування житлового фонду вищезазначеного району.

Проте, це також не є законним.

"Все має бути в рамках закону. Двірники мають виконувати свою роботу, а не підміняти собою співробітників військкомату. У комунальних працівників немає таких повноважень на законодавчому рівні. Якщо люди отримають повістки від співробітників ЖЕКу або консьєржа, то вони не можуть бути притягненні до відповідальності, якщо не з’являться у військкомат", - зазначив Едуард Багіров.

Раніше ми писали, хто має на право на відтермінування від мобілізації після операції та на який термін.