RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

До військкомату треба їхати не в першу чергу: кому і де заздалегідь підготувати документи про стан здоров'я

В Україні зараз стали активно вручати повістки в будь-яких громадських місцях з метою поповнення мобілізаційного резерву. Процедуру мобілізації військкомати можуть намагатися пришвидшити, але варто пам'ятати про свої права, зокрема, право на самостійне проходження медогляду перед візитом у військкомат.

Про це "Апострофу" розповів адвокат Дмитро Бузанов.

За його словами, кожному військовозобов'язаному варто тримати наготові документи з актуальною інформацією про стан свого здоров’я. Якщо таких документів немає, а вам уже вручили повістку, то слід встигнути пройти медогляд у цивільній медустанові напередодні візиту до військкомату.

Читайте також: Непридатний, але будеш служити: чому рішення медкомісій не завжди відповідають реальності

Це потрібно робити для того, аби бути впевненими, що стан вашого здоров'я був перевірений без поспіху та без недоглядів з боку військово-лікарської комісії.

"Якщо людина має проблеми зі здоров'ям, то зрозуміло, що її спостерігає лікар. Амбулаторна карта може бути в медустанові, але якісь виписки з діагнозами з неї можна попросити собі на руки. І краще навіть носити цю довідку із собою. Навіщо це потрібно? Часто буває так, що людину змушують взяти повістку, і примусово доставляють до військкомату, то одразу пропонують пройти медогляд.

У такому разі, коли людина не підготувалася та ще й перебуває в супроводі поліції, я б радив відмовити від такого експрес медогляду, і якщо є можливість зареєструвати скаргу в журналі відвідувань про те, що змушують пройти медогляд без підтвердження документами стану здоров'я. Силою пройти медогляд змусити не можуть. Звичайно, не варто відмовлятися зовсім, але слід просити повістку на інший день, щоб мати можливість зібрати документи", - пояснив адвокат.

У зв'язку з цим військовозобов'язаний може пройти медичне обстеження самостійно. Це можна зробити в комунальних закладах охорони здоров'я, адже члени ВЛК, як правило, працюють саме там.

е виключено, що на медкомісії у військкоматі призовник та лікар, який його обстежив у комунальній лікарні, зустрінуться", - резюмував Бузанов.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Хворі люди в армії: чому мобілізують сліпих і кульгавих чоловіків

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.