RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Роздача повісток на вулицях може різко припинитись: що для цього потрібно

В Україні триває загальна мобілізація населення, під час якої кожному військовозобов'язаному можуть вручити повістку для уточнення облікових даних навіть посеред вулиці чи на блокпості. Така ситуація пов'язана з тим, що громадяни самостійно не повідомляють ТЦК про зміни у їхньому житті.

Про це розповів головний військовий комісар Львівщини Олександр Тіщенко для "Львівського порталу".

Один із найважливіших конституційних обов’язків громадяна України є захист своєї країни, її незалежності та територіальної цілісності відповідно до ст.65 Конституції. У зв'язку з повномасштабною війною з'явилася потреба в розумінні власного мобілізаційного потенціалу, однак військовозобов'язані мають звичку нехтувати правилами військового обліку.

Читайте також: У Броварах влаштували масову роздачу повісток чиновникам: відео та всі подробиці

"Це означає, що з дня оголошення мобілізації громадяни України зобов’язані добровільно з’явитися до військових частин або на збірні пункти територіального центру комплектування та соціальної підтримки для з’ясування усіх відомостей. Крім того, кожен громадянин зобов’язаний повідомляти про будь-які зміни сімейного стану, стану здоров’я, адреси місця проживання (перебування), освіти чи місця роботи органи, де вони перебувають на військовому обліку", - наголосив комісар.

Якщо в громадяна народилося три дитини, змінився стан здоров'я чи адреса проживання, то він повинен повідомити про це в ТЦК. Проте ці обов'язки майже не виконуються, унаслідок чого ТЦК змушені зараз отримувати актуальну інформацію про людей шляхом вручення повісток.

"Ми не повинні бігати за кимось, щоб з’ясовувати які зміни у житті відбулись у кожного військовозобов’язаного. Але ігнорування ними своїх обов’язків, закріплених законодавством, вимушує до проведення заходів по врученню повісток не лише за місцем проживання та роботи громадян, а й у громадських місцях. Це робиться, насамперед, для того, аби з’ясувати актуальність наявної інформації, визначити дійсну кількість придатних до військової служби під час мобілізації громадян. У таких заходах не було би необхідності, якби громадяни неухильно дотримувались законодавства України", - пояснив Тіщенко.

До того ж вручення повісток у громадських місцях не суперечить законам України, а громадяни мають право судово оскаржувати будь-які вчинки чи рішення органів влади щодо мобілізації, якщо вони не відповідають Конституції України.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше "Апостроф" повідомляв, які документи потрібно взяти до військкомату.