RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

В Україні можуть мобілізувати чоловіків старших 60: кого торкнеться

У рамках загальної мобілізації під час воєнного стану призивають усіх придатних для проходження служби чоловіків віком від 18 до 60 років, а юнаки повинні ставати на військовий облік на рік раніше.

Про це йдеться у Законі про військовий обов'язок та військову службу.

Проте існують певні категорії громадян, які можуть бути призвані на службу і після "граничного" 60-річного віку.

Читайте також: Ні кроку без військкомату: як в Україні змінили правила військового обліку

Згідно з чинним законодавством, під час дії воєнного стану граничний вік для служби серед військовослужбовців усіх категорій становить 60 років.

Однак у рамках воєнного стану військові, які мають унікальний досвід ведення бойових дій, мають право служити ще додаткові 5 років після досягнення граничного віку.

У переважній більшості до цієї категорії належать військовослужбовці різних військових формувань з високою професійною підготовкою або досвідом практичної роботи на певних посадах.

Крім того, під час особливого та воєнного стану також служити "додаткові" 5 років можуть військові вищого офіцерського складу.

Головною вимогою є визнання придатності до військової служби за станом здоров'я.

Нагадаємо, що у зв'язку з військовим становищем та загальною мобілізацією населення в Україні чоловікам віком від 18 до 60 років можна виїжджати за кордон лише у визначених законом випадках.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.