RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Як звільнитися з військової служби за станом здоров'я: юристка перерахувала порядок дій

Юристка розповіла, як українському мобілізованому звільнитися зі служби через стан свого здоров’я, а також назвала порядок дій. Для цього треба мати висновок (постанову) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням із військового обліку.

Про це повідомила адвокатка Ірина Леонова на сайті b2bconsult.ua, консультуючи мобілізованого.

Читайте також: Повістки для тих, кому можна не служити: чи можуть викликати у військкомат знятих з обліку

"Підставою для звільнення за станом здоров’я є висновок (постанова) ВЛК про непридатність до військової служби з виключенням із військового обліку. Законодавство прямо встановлює таку норму: звільнення військовослужбовців, які не підлягали призову на військову службу за станом здоров’я, але були мобілізовані, без стаціонарного обстеження та медичного огляду забороняється", - зазначила юристка.

Визначити ступінь придатності до військової служби можна на підставі військово-лікарського висновку згідно до Положення про військово-лікарську експертизу у ЗСУ, затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008р. № 402.

Відповідно до ЗУ "Про військовий обов’язок і військову службу", під час воєнного стану для мобілізованих стан здоров’я може бути підставою для звільнення. Військовослужбовця можуть звільнити з військової служби або надати відпустку за цією підставою.

Якщо у громадянина є певні хвороби та його все одно мобілізували, не проводячи медичного огляду чи проігнорували довідки про його хвороби, то необхідно вимагати проведення медогляду, аби отримати можливість звільнитись зі служби за станом здоров’я.

Етапи звільнення:

  • Подати рапорт про звільнення за станом здоров’я разом з документами, які підтвердять підставу для звільнення. В рапорті написати свої дані, обставини, проведення хірургічного втручання у разі наявності такого, стан здоров’я на час подання рапорту та додати до рапорту копії підтверджуючих документів: медична характеристика, довідка лікаря, виписка з історії хвороби.
  • Отримати направлення на медичний огляд від прямих керівників: командира окремої частини, рівні йому та вище, начальника гарнізону, військового коменданта гарнізону.
  • Пройти медогляд ВЛК, яка прийме постанову у вигляді довідки про непридатність до військової служби за станом здоров’я на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби.
  • Якщо під час оформлення звільнення громадянин не може за станом здоров’я виконувати свої службові обов’язки, тоді треба оформити постанову про звільнення від виконання службових обов’язків до 30 календарних днів.
  • Висновок ВЛК скеровують до військової частини. У службі персоналу оформлюють та надсилають документи відповідній посадовій особі.
  • Командир бригади, полку негайно видає наказ про звільнення.
  • Військовослужбовця відправляють у відставку – здавання посади, вилучення зі списків особового складу військової частини й скерування до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за вибраним місцем проживання, куди громадянин повинен прибути протягом п'яти днів для взяття на військовий облік.

ВЛК також може у своєму висновку визнати тимчасову непридатність. Тоді кроки такі ж самі, тільки визначається наступна дата повторного медогляду, яка може бути через пів року або рік. Сам військовослужбовець звільняється у запас за станом здоров’я, а не йде у відставку.

Нагадаємо, призову підлягають військовозобов'язані чоловіки віком від 18 до 60 років, проте ті, чиї родичі загинули на фронті або зникли безвісти, звільняються від мобілізації.