RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Некомфортне життя за 30 тисяч: чи варто повертати доплати військовим

Важко уявити, що комусь може сподобатися, коли йому скорочують зарплату, тому за лічені години петиція на сайті президента про повернення "тридцятки" всім військовим набрала майже 32 тисячі підписів.

Невдоволення вже є, і дуже сильне. І це зрозуміло: коли люди забирають гроші, на які вони розраховували – це завжди викликає невдоволення, – пояснює "Апострофу" військовий аналітик Євген Дикий.

Читайте: У окопі 100 тисяч, у тилу гола зарплата: як змінилися виплати військовим з 1 лютого: текст наказу

"30 тисяч у тилу, просто за те, що тебе вирвали з нормального громадянського життя і ти змушений жити зовсім іншим, некомфортним життям. Це була цілком адекватна сума. Залишається менша сума, ніж реально потрібна для того, щоб прогодувати сім'ї. І це приведе до дуже серйозного дискомфорту", - упевнений він.

У людей така ситуація викликатиме, як мінімум, обурення, а це знижуватиме боєздатність, - додає військовослужбовець Мирослав Коптило.

Своєю чергою член парламентського комітету з питань Нацбезпеки та оборони Роман Костенко вважає, що ці 30 тисяч потрібні всім.

Інше питання, коли хтось не дуже старанно виконує свої службові обов'язки, у такому разі може бути якийсь механізм, щоб можна було потім забрати ці надбавки, не виключає він.

"Однак зараз, коли ми маємо проводити ще більшу мобілізацію та виклики перед нами тільки збільшуються, а ми ще й знімаємо зарплати – це може просто негативно вплинути і на мотивацію військових, і на стан їхніх сімей. Тому, звісно, це погана ситуація", - наголосив Роман Костенко.

У той момент, коли держава і народ бореться за можливість свого існування, найменше, що можна зробити - це хоча б на якийсь період виключити з життя солдата матеріальну складову.

"Він має повністю присвятити себе підготовці, думкам про війну, оборону, а не думати про те, що зараз мені доньці треба взуття купити", - резюмує військовослужбовець Максим Степаненко.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа" "Виплати для військових: солдат має думати як воювати, а не як прогодувати сім'ю"