RU  UA  EN

Неділя, 26 травня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 42.95
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 травня

25 травня

Всі новини

Як захистити свої права під час роботи віддалено: коментар юристів

Експерти пояснили, що варто знати українцям, погоджуючись на дистанційну роботу.

Про це повідомили у Координаційному центрі з надання Безоплатної правової допомоги.

Читайте також: В Україні урізали виплати безробітним: з чим це пов'язано

Фахівці наголошують, що за віддалену роботу не завжди людина може отримати грошову винагороду. В такому разі, трудові договори укладаються неправильно або взагалі їх нема.

Усі трудові відносини працівників регулюються Кодексом законів про працю. Згідно зі статтею 3 КЗпП, законодавство про працю регулює трудові відносини працівників усіх підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами.

Так, існують кілька видів трудових договорів в Україні, залежно від терміну їх укладення:

  • безстроковий трудовий договір, який укладається на невизначений строк;
  • на визначений строк, який встановлений за погодженням сторін;
  • договір, що укладається на час виконання певної роботи.

Експерти зазначають, що укладення трудового договору означає те, що працівник та роботодавець взяли на себе зобов’язання та набули прав, які встановлені чинним законодавством, для сторін трудового договору. Згідно зі статтею 24 Кодексу законів про працю, трудовий договір укладається в письмовій формі.

Під час укладення трудового договору громадянин зобов’язаний подати паспорт або інший документ, який посвідчує особу, трудову книжку або відомості про трудову діяльність, а у випадках, передбачених законодавством, – документ про освіту, про стан здоров’я, та інші документи.

Працівники не можуть бути допущені до роботи без укладення трудових договорів, оформлених наказом чи розпорядженням роботодавця, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому урядом.

Тому, погоджуючись на дистанційну роботу, слід належним чином оформити трудові відносини з роботодавцем та укласти із ним трудовий договір.

Згідно зі статтею 221 Кодексу законів про працю, трудові спори розглядаються:

  • комісіями по трудових спорах;
  • місцевими загальними судами.

Порядок розгляду трудових спорів, що виникають між працівником і роботодавцем, застосовується незалежно від форми трудового договору.

Відтак, у разі виникнення спірних питань із роботодавцем, потрібно звернутися в органи, які займаються вирішенням трудових спорів.

Раніше "Апостроф" повідомляв, чи мають право на субсидію безробітні громадяни.