RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

У ЗСУ хочуть посилити відповідальність: готовий проєкт закону

Народний депутат від "Слуги народу" Олександр Дануца та позафракційний Володимир Арешонков подали на розгляд законопроєкт, яким хочуть розширити відповідальність українських військовослужбовців за непокору командирам та керівникам.

Про це свідчить Проєкт Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо злочинів проти встановленого порядку несення військової служби.

Читайте також: Величезний штраф чи 10 років ув'язнення: як хочуть карати українців за порушення дисципліни в армії

В ініціативі пропонують розширити умови застосування покарання за статтею 402 КК (непокора) та статті 403 (невиконання наказу) ККУ.

Зараз бійці ЗСУ несуть відповідальність за відкриту відмову виконати наказ командира чи керівника, інше умисне невиконання наказу. Якщо законопроєкт ухвалять, то кримінальна відповідальність буде й за відмову виконати наказ чи розпорядження командира або начальника, а також інше умисне невиконання наказу чи розпорядження.

У статті 404 (опір начальникові) автори ініціативи пропонують додати ще один склад злочину, а саме опір командирові. Відповідальність наставатиме за "погрози, погрози вбивством, опір командиру або начальнику або дії, які призвели до тяжких наслідків".

Статтю 405 ККУ (погроза або насильство щодо начальника) пропонують збільшити відповідальність з 5−10 років до 6−10 років, у разі застосування бойових припасів.

За статтями 425 (недбале ставлення до ВС) та статті 427 (залишення ворогові засобів ведення війни) пропонують карати начальників і командирів.

Автори проєкту закону проаналізували обвинувальні вироки за ці злочини за період з 2011 по 2021 роки. Вони виявили, що 33 військовослужбовця були засуджені за статтею 405 (погроза або насильство щодо начальника) - це близько 33% справ за зазначений період. Депутати вважають, що вироки для них були надто м'які, незважаючи на те, що стаття закону передбачає покарання як за тяжкий злочин.

На їхню думку, посилення покарання для військовослужбовців нібито сприятиме зменшенню вчинення злочинів на фронті та у тилу.

Водночас суди не можуть використовувати пом’якшуючі покарання обставини, які зменшують вину бійця за статями:

  • Стаття 403. Невиконання наказу начальника;
  • Стаття 405. Погроза або насильство щодо начальника;
  • Стаття 407. Самовільне залишення військової частини або місця служби;
  • Стаття 408. Дезертирство;
  • Стаття 429. Самовільне залишення поля бою або відмова діяти зброєю.

Нагадаємо, ухвалений Верховною Радою закон 8271, що суттєво посилює кримінальну відповідальність військових, викликав сильний суспільний резонанс. Менше ніж за добу петиція проти закону набрала 25 тисяч голосів.