RU  UA  EN

Понеділок, 3 червня
  • НБУ:USD 40.45
  • НБУ:EUR 43.70
НБУ:USD  40.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 червня

Всі новини

Стосується і студентів? Чи можуть їх призвати до армії під час мобілізації

У 2023 році студентів денної та дуальної форми навчання як українських, так і зарубіжних навчальних закладів не повинні призивати під час мобілізації, однак вони можуть мобілізуватися за власним бажанням.

Про це йдеться у ЗУ Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

У той же час призвати можуть юнаків після закінчення бакалаврату, які ще не вступили до магістратури, тому у студентах офіційно не числяться, й згідно із законом, не отримують відстрочки від мобілізації.

Читайте також: "Чому ви не на фронті?": викладачка київського вишу "накинулась" на студентів через мову, відео

Донедавна студенти іноземних університетів могли їздити на навчання до інших країн, але тепер їм заборонено залишати межі країни.

Мобілізації не підлягають:

студенти, які здобувають професійно-технічну освіту в ПТУ та коледжах;

студенти, які здобувають вищу освіту в університетах, академіях та інститутах;

помічники-стажери;

аспіранти та докторанти, що навчаються на денній або дуальній формах.

Відстрочка від призову на весь період навчання надається:

громадянам України призовного віку, які навчаються у закладах загальної середньої освіти ІІІ ступенів;

студентам професійної (професійно-технічної) освіти з денною формою навчання.

При досягненні 21-річного віку відстрочка для студентів втрачає чинність.

Якщо юнак не хоче переривати навчання, при отриманні повістки у територіальному центрі комплектування йому потрібно надати довідку про те, що він проходить навчання. Водночас бажаючі піти на службу можуть написати відповідну заяву у військкоматі, а навчальний заклад має надати їм академічну відпустку на час проходження служби.

Нагадаємо, що прикордонники випустять українських студентів іноземних вишів за кордон лише тоді, коли відповідні зміни внесуть до урядової постанови, яка регламентує це питання в умовах воєнного стану.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.