RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

"Чому ви не на фронті?": викладачка київського вишу "накинулася" на студентів через мову, відео

У київському Державному торговельно-економічному університеті викладачка оскандалилася: вона "накинулася" на українськомовних студентів за те, чому вони та їхні батьки не на фронті війни.

Про це свідчить відео однієї з пар.

Викладачка почала пару російською мовою, що заборонено українським законодавством у сфері функціонування державної мови в закладах освіти, тому студенти зробили їй зауваження.

Читайте також: Росіяни влаштовують лінгвоцид на захоплених землях України - мовний омбудсмен

Прохання студентів припинити використовувати російську мову під час навчального процесу роздратувало викладачку, у зв'язку з цим вона вирішила, що напад - це найкращий захист, і звинуватила студентів у тому, що замість воювати вони здобувають освіту в університеті.

"Це їм не те, те їм не – з першого заняття. Совість у вас є? Ваші батьки зараз вдома, з вами? Хто в окопах з ваших батьків, скажіть мені? А ви чому тут, а не на фронті? 18 років вам є? Чому ви не добровольці? Я – російськомовна – хочу спитати україномовних: "Чому ви сидите вдома? Ваші батьки чому вдома сидять?"", – заявила викладачка.

Така ситуація не залишилася без уваги керівництва ДТЕУ, де наголосили, що виш має "категоричну позицію щодо дотримання мовного законодавства та забезпечує виховання патріотизму та свідомості молоді України".

За використання російської на парах та неправомірних висловлювань на адресу студентів викладачку звільнили.

"До університету надійшло звернення студентів та матеріали про порушення викладачем Іванченко Н. О. педагогічної етики, використання мови агресора та неправомірних висловлювань на адресу студентів. Колектив університету засуджує такі дії викладача. Адміністрацією університету прийнято рішення про її звільнення", - написали на сторінці ДТЕУ у фейсбуці.

Нагадаємо, що кожен українець, права якого за статтею 54 Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" порушують, може подати скаргу до Уповноваженого із захисту державної мови для усунення перешкод та обмежень у користуванні українською мовою.

Раніше "Апостроф" повідомляв, чи каратимуть за російську мову в Києво-Могилянській академії.