RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Дотримуватись можна не всім: кому не можна поститися у 2023 році

Великий піст 2023 року для православних вірян розпочнеться 27 лютого і триватиме до 15 квітня. Завершиться одним із найголовніших християнських свят – Великоднем, 16 квітня. Проте дотримуватися найсуворішого посту можна не всім.

"Апостроф" публікує, кому дозволено не дотримуватися обмежень та чому.

Читайте також: В Україні на березень випадає кілька великих свят: календар вихідних

Посту можуть не дотримуватися вагітні жінки та матері, які годують дитину грудьми. Причиною цього є те, що обмеження у продуктах майбутньої мами можуть негативно вплинути на дитину. Так само і для породіль - материнське молоко важливе для маленької дитини. Важливі речовини містяться у молочних та м'ясних продуктах, які заборонені під час посту.

Не варто дотримуватися посту дітям дошкільного та шкільного віку. Для них важливі м'ясні та молочні продукти. Відмова від них може спричинити проблеми зі здоров'ям, спровокувати порушення гормональної функції.

Не можна дотримуватися посту жінкам і чоловікам, які тільки готуються до зачаття, адже навесні організм і так відчуває нестачу поживних речовин.

Дозволено не тримати піст тим, хто зайнятий тяжкою фізичною працею, адже людина й без того сильно виснажується. Додаткові обмеження у продуктах можуть призвести до проблем зі здоров'ям.

Заборонено дотримуватися посту людям, які мають будь-які хронічні захворювання. Не можна поститися людям з онкопатологією, цукровим діабетом, тяжкими захворюваннями нирок та печінки, тим, хто перебуває у лікарні чи після операції. Не можна поститися людям з анемією, подагрою, з порушеннями обміну речовин.

Під час подорожей теж не радять дотримуватися посту, адже поїздки, зміна клімату, перельоти є стресом для організму.

Краще не поститися людям похилого віку, тому що й так зазвичай мають багато хронічних захворювань.

Навіть здоровим людям варто підходити до посту з обережністю, обмежуючи не всі продукти одразу.

Раніше "Апостроф" публікував заборони та календар харчування щодня та тижня під час великого посту у 2023 році.