RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Військовий облік українських біженців: юрист пояснив нюанси

Юристи пояснили, як бути з військовим обліком українським військовозобов'язаним за кордоном. Для цього треба знати кілька нюансів.

Про це йдеться на профільному порталі b2bconsult.

Читайте також: Довелося відкривати вогонь: на кордоні із Молдовою затримали групу ухилянтів, фото

З питанням щодо військового обліку за кордоном звернувся один з біженців.

"Питання таке, перебуваю за кордоном, треба отримати консульські послуги (завірити Витяг про відсутність судимості). Чого зараз очікувати у консульстві? Вони повинні поставити мене на консульський облік/військовий облік? Я можу відмовитись? Мені можуть відмовити в послугах? Хочу зазначити, що я не маю жодних документів чи правого статусу в країні мого знаходження і де планую звернутись до консульства, це одна з балканських країн, я тут як "турист", i я планую через деякий час їхати до іншої країни", - йдеться у повідомленні.

Юристи зазначили, що згідно з урядовою постановою №1487 консульство бере військовозобов'язаного на військовий за умови постановки його на постійний чи тимчасовий консульський облік.

При цьому, згідно з постановою №85 від 29 січня 2020 "Деякі питання обліку громадян України, які проживають за межами України" постановка на консульський облік є правом громадянина України, а не обовʼязком.

"Тому навіть якщо вам запропонують пройти цю процедуру ви маєте право відмовитись, тим більше що ви не плануєте залишатись в країні перебування", - зазначили фахівці.

Відмовити в наданні консульських послуг можуть тільки з таких причин:

  • надані не дійсні паспортні документи;
  • ви не є громадянином України;
  • відсутні докази законності перебування на території країни, в якій ви звернулись до дипломатичного представництва;
  • запитувані послуги не входять до повноважень консульської установи.

Інших підстав відмовити законодавством не передбачено, тому можна безперешкодно звернутись до дипломатичного представництва України в країні перебування за умови перебування в ній на законних підставах. Поставити ж на консульський та військовий облік без згоди там не мають права.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше "Апостроф" повідомляв, як відбуватиметься мобілізація у 2023 році та хто першим потрапить під призов.