RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Мобілізація "на камеру": карати за відмову прибути у військкомат стане простіше

Через повномасштабне вторгнення Росії в Україні продовжуються загальна мобілізація, але правила вручення повісток дещо зміниться - працівникам ТЦК та соціальної підтримки почнуть видавати бодікамери. Усе це вплине на процес вручення повісток, а карати за відмову прибути до військкомату буде простіше.

Про це розповів адвокат Роман Сімутін на YouTube-каналі.

За його словами, у разі вручення повістки військовозобов'язаному під час патрулювання поліції та представників ТЦК, увесь процес буде записуватися на камеру.

Читайте також: Повістки в Україні видаватимуть по-новому: що має знати військовозобов'язаний

"Вручають вам повістку, ви її отримали або відмовилися та у визначений час до військкомату не з’явилися, вважаючи, що не доведуть, минеться. Але ви забули важливу деталь: все зафіксувала бодікамера поліціянта", - пояснив адвокат.

Саме цей запис з камери буде однозначним доказом того, що повістка була вручена, але військовозобов'язаний не дотримався вказівок представників військкомату.

Своєю чергою, ТЦК СП за запитом може легко отримати це відео і скласти протокол, долучивши його до справи та притягти людину до адміністративної відповідальності, що передбачає сплату штрафу розміром у 3400 грн.

"Після повторного вручення повістки й неприбуття до військкомату без поважних причин, щодо вас відкриють кримінальне переслідування за ухилення від мобілізації, де одним з основних доказів буде відео", - резюмував Роман Сімутін.

Раніше ми писали, у яких випадках можна відмовитись від вручення повістки.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.