RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Теплі речі ховати зарано: в Україні в березні очікуються погодні "гойдалки"

Погода в Україні протягом березня зберігатиме нестабільний характер унаслідок впливу двох чинників: ослаблення океанічного атмосферного явища Ла-Ніньо та стратосферного потепління.

Про це "Апострофу" розповіла кліматологиня Вікторія Балабух.

Прогнозувати погоду на березень складно, оскільки зараз на атмосферну циркуляцію впливатимуть два процеси великого масштабу.

Читайте також: Як погода впливає на оборону Бахмута: дані британської розвідки

"Цей період є достатньо складним для прогнозування, адже зараз на атмосферну циркуляцію впливатимуть два процеси великих масштабів. Перший – ослаблення Ла-Ніньо (океанічне атмосферне явище – "Апостроф"). До цього була безпрецедентна ситуація, коли це явище тривало три роки. Зараз воно практично втратило свою силу і поступово переходить з негативної фази в позитивну на початку літа. І хоча зараз вплив Ла-Ніньо майже втратив свою силу, але протягом березня він буде впливати на погоду в північній півкулі, і в Україні зокрема", - сказала Балабух.

Другий фактор впливу - це стратосферне потепління, яке призводить до того, що арктичні повітряні маси можуть рухатися далі, ніж робили це раніше, і разом з цим будуть надходження спекотного повітря.

"Тобто десь будуть виноси надзвичайно теплого повітря, а в окремих регіонах північної півкулі можуть заходити арктичні повітряні маси і досить далеко. Спрогнозувати, де саме буде знаходитись Україна відносно цих потоків - досить складно. Але зберігається ризик того, що короткочасні зниження температур у нас можливі. Температура повітря вночі може опускатися нижче нуля, тобто будуть заморозки, а вдень буде підніматися вище нуля. Однак сильні морози малоймовірні. Крім того, нестійкість атмосфери буде сприяти посиленню швидкості вітру", - пояснила кліматологиня.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Впливають два великих процеси: якою буде погода у березні