RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

В Україні можуть оголосити цільову мобілізацію: хто підлягає призову

В Україні, окрім призову в армію, деяких громадян можуть залучити до цільової мобілізації. У цьому випадку йдеться про участь у повоєнному відновленні країни.

Заходи в рамках цільової мобілізації будуть передбачені відповідним планом, який мають скласти згідно із Законом про мобілізацію.

Читайте також: Неявка за повісткою до військкомату: 7 причин, з яких не випишуть штраф

Цільову мобілізацію можуть проводити з метою ліквідації надзвичайних ситуацій та наслідків техногенного або природного характеру держрівня.

Відповідно до закону № 2132-IX, ухваленому парламентом на початку війни, цільову мобілізацію можуть оголосити у період воєнного стану. Також оновили законодавство пунктом про проведення такої мобілізації для усунення наслідків ведення військових дій.

Кого можуть мобілізувати

Передбачається, що до ліквідації наслідків збройної агресії Росії мають залучати сили цивільного захисту, яким допомагатимуть пожежні, аварійні служби, інші підрозділи. За необхідності - до відбудови країни залучать працездатних українців, яким дозволяє стан здоров’я. Також це відбуватиметься на добровільній основі.

Завдання цільових мобілізованих

Призвані в рамках цільової мобілізації мають усувати наслідки воєнних дій на постраждалих територіях, відновлювати об’єкти критичної інфраструктури сфери життєзабезпечення. Відбуватиметься маркування небезпечних територій для гуманітарного розмінування. Передбачатиметься залучення волонтерів та міжнародну допомогу для усунення наслідків війни. Волонтери виявлятимуть осіб, які потребують допомоги.

Також цільову мобілізацію можуть оголосити після завершення бойових дій. Рішення щодо термінів, обсягу та порядку проведення ухвалюватиме президент.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше "Апостроф" повідомляв, як відбуватиметься мобілізація у 2023 році та хто першим потрапить під призов.