RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Зупинили штурм "Азовсталі": розкрито деталі таємних переговорів Москви та Києва

Штурм метзаводу "Азовсталь" у Маріуполі російськими військами навесні минулого року вдалося припинити завдяки переговорам української та російської сторін. Керувало операцією Головне управління розвідки Міноборони України на чолі з Кирилом Будановим.

Деталі таємних переговорів Москви та Києва описані у статті CNN.

Читайте по темі: Путін кинув людей у Маріуполі вмирати: як окупанти влаштували в місті "холодомор"

Переговори стартували 25 травня. Україну представляв народний депутат, член депутатської групи "Довіра" Олександр Ковальов, який мав контакти в ФСБ. Від російської сторони виступали два генерали-розвідники - генерал-лейтенант Володимир Алєксєєв та генерал-майор Олександр Зорін. Примітно, що обидва - родом з України.

25 квітня Ковальов прибув у Маріуполь, де провів перемовини з ексагентом Служби безпеки Валентином Крижановським. Він ще 2014 році перейшов на бік Росії - в ФСБ. На переговорах також був присутній генерал-лейтенант російської армії Андрій Сичов, котрий керував штурмом Маріуполя. Про це свідчить відповідне фото.

Нардеп Ковальов розповів, що він допоміг переконати сторону противника, що порятунок дітей, жінок та поранених буде актом здорового глузду та гуманізму.

Журналісти нагадують, що на початку травня ООН та Червоний Хрест евакуювали сотні цивільних з "Азовсталі" в інші райони Маріуполя. 7 травня віце-прем'єрка Ірина Верещук заявила, що "всі жінки, діти і пенсіонери" були вивезені з комбінату, однак всі військові на заводі лишились, і російські обстріли почалися знову.

9 травня нардеп приїхав удруге у Маріуполь. Під час другого раунду переговорів був не сам, а з заступником Буданова Дмитром Усовим. Вони розмовляли з головними російськими переговірниками Алєксєєвим та Зоріним.

Ковальов розповів, що Алєксєєв робив перерви у переговорах для дзвінків у Москву. Він міг напряму телефонувати у Міністерство оборони РФ.

16 травня відбувся третій візит у Маріуполь, під час якого пройшла зустріч генералів РФ, котрі керували війною, та українських офіцерів. Серед останніх був керівник батальйону "Азов" підполковник Денис Прокопенко.

"Це був момент істини. Коли ми зробили все, щоб дві сторони зійшлися, подивилися один одному в очі, російська сторона пообіцяла, що буде цивілізований вихід для наших солдатів", - зауважив депутат.

Умови росіян були такі: українським військовим потрібно було припинити бойові дії, здати завод та самим здатися в полон. Після чого було обіцяно цивілізовані умови утримання українців та обмін.

Домовленість про безпечний вихід українських військових була виконана чітко. Пізніше у той же день важкопоранених винесли із комбінату на ношах.

Увечері 16 травня українське оборонне відомство оголосило про початок евакуації українських захисників з "Азовсталі". 17 травня багато бійців почали здаватися у полон. Дехто - на милицях чи ношах, із серйозними каліцтвами.

Нагадаємо, що 7 березня під час чергового обміну полоненими в Україну повернулися 130 військових. З-поміж них, зокрема, захисники Маріуполя.