RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У Бахмуті стає все гарячіше: оновлені карти боїв в Україні

Бої між бійцями ЗСУ та російськими загарбниками в районі Бахмута на Донеччині стали більш інтенсивними. Водночас окупанти значно розширили укріплення на північ від Чистопілля Запорізької області у період з грудня по березень.

Про це пише Інститут вивчення війни (ISW).

Читайте також: Росіяни продовжують спроби наступу на Донбасі на п'яти напрямках: зведення Генштабу ЗСУ

Луганська та Харківська області

За даними Генштабу ЗСУ, російська армія безуспішно продовжує наступ на північний схід від Куп’янська: в районі Гряниківки (18 км на північний схід від Куп’янська) та Масютівки (15 км на північний схід від Куп’янська). Як показують геолокаційні кадри за 11 березня, окупанти, ймовірно, контролюють Першотравневе (22 км на схід від Куп’янська).

Генштаб поінформував, що загарбники зберігають велику військову присутність уздовж кордону РФ біля Харківщини, аби зафіксувати українські сили на Куп’янському напрямку та не допустити, щоб ЗСУ перекинули особовий склад в інші райони України.

За інформацією українських джерел, українські захисники просунулися у бік Сватового - увійшли в Куземівку (14 км на північний захід від Сватового) у невстановлену дату і наразі тримають позиції за 11 км від Сватового.

Донецька область

Окупанти продовжують наземні атаки у Бахмуті та околицях міста, але за 11 березня немає жодного підтвердженого просування у тому напрямку. Генштаб ЗСУ зазначив, що українські воїни відбили ворожі атаки на місто:

  • на північний схід від Бахмута біля Парасковіївки (3 км на північний схід);
  • на північний захід від міста поблизу Залізянського (10 км на північний захід), Дубово-Василівки (6 км на північний захід), Богданівки (6 км на північний захід);
  • на захід від міста біля Іванівського (5 км на захід).

Речник Східного угруповання військ ЗСУ полковник Сергій Череватий 11 березня заявив, що цього тижня бої у місті були більш інтенсивними, ніж того тижня. За минулу добу у Бахмуті сталося 23 бойових зіткнень.

Російські військові блогери стверджують, що "вагнерівці" перетнули річку Бахмутка у східному Бахмуті та рухаються до центру міста. На геолокованих знімках власника ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина показано, що найманці знаходилися близько за 1,5 кілометра від адмінцентру Бахмута. Російські джерела також повідомляють, що ЗСУ готуються до контрнаступу на Бахмут.

Крім того, 11 березня противник продовжив наземні атаки вздовж лінії фронту Авдіївка–Донецьк. За даними Генштабу, він безуспішно наступав на:

  • Авдіївку;
  • біля Кам'янки (5 км на північний схід від Авдіївки), Північного (5 км на захід від Авдіївки), Тоненького (6 км на захід від Авдіївки);
  • на північно-західній околиці Донецька в районі Первомайського, Невельського, Водяного, Красногорівки;
  • на південно-західній околиці міста в районі Мар’їнки та Новомихайлівки.

Російський військовий блогер стверджує, що окупанти атакують Північне та Кам’янку, нібито просунулися під Первомайським та ведуть бої проти жорсткої оборони ЗСУ у Мар’їнці. Водночас ISW передає, що окупанти не проводили підтверджених наземних атак у західній частині Донеччини минулої доби.

Російські джерела пишуть, що особовий склад 155-ї окремої морської піхотної бригади веде запеклі бої біля Вугледара. Водночас вони нещодавно передавали, як багато втрат бригади було під час атак на Вугледар. Також російський "воєнкор" розмістив кадри, на яких рашисти нібито використовують запальні боєприпаси по позиціях ЗСУ у Вугледарі.

Південь

Як показують супутникові знімки за 9 березня, ворог значно розширив укріплення на північ від Чистопілля Запорізької області у період з грудня торік по 9 березня цього року. Також ISW припускає, що це робиться, аби захистити шосе N30 і T0408 до Токмака - основного тилового вузла РФ у межах 15 км від Мелітополя вздовж шосе T0401, а також захистити основні наземні лінії зв’язку з окупованим Мелітополем у разі ймовірного контрнаступу ЗСУ.

Водночас минулої доби противник продовжував регулярні обстріли на захід від Гуляйполя та на Херсонщині. Українські джерела заявляють, що російська армія завдала ударів по цивільній інфраструктурі у Херсоні та Запоріжжя. Внаслідок цього є жертви серед мирного населення.

У свою чергу, ЗСУ 9 та 10 березня завдали ударів по трьох російських складах боєприпасів, ППО та чотирьох районах зосередження живої сили і техніки на лівому березі Херсонщини. Південне оперативне командування ЗСУ заявляє, що українські воїни також завдали ударів по ворожих позиціях на Кінбурнській косі Миколаївщини.

Крім того, 11 березня українські джерела натякали, що ЗСУ ударили по російських позиціях в районі аеропорту біля Маріуполя Донеччини, але російські джерела заперечували, що українські війська завдавали ударів у цьому районі.

Нагадаємо, ЗСУ показали кадри полону "вагнерівця", який опинився біля позицій 54-тої окремої механізованої бригади імені гетьмана Івана Мазепи.