RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Мобілізація в Україні: що не так із врученням повісток

В Україні триває повномасштабна війна й відповідно загальна мобілізація населення, проте під час останньої іноді виникають проблеми із врученням повісток: деякі представники військкоматів (ТЦК) перевищують свої повноваження.

Про це написали у DW.

Один із відомих випадків став той, коли в Одесі працівники Одеського обласного центру комплектування та соціальної підтримки затягнули чоловіка до броньованого мікроавтобуса силою.

Читайте також: Видача повісток на вулиці: що робити, якщо вам вручає представник "чужого" військкомату

Водночас секретар РНБО Олексій Данілов завірив, що це лише поодинокі факти застосування сили щодо військовозобов'язаного, які виникають, "коли люди не в своєму розумі роблять ті речі, які точно робити не треба".

"Якщо дивитися з погляду закону, представники ТЦК не мають права нікого хапати і нікого тягти. Під час вручення повістки - чи взяв громадянин цю повістку чи не взяв - він нічого не порушує", - пояснив адвокат Тарас Яресько.

За його словами, подібна ситуація з врученням повісток, наприклад тим, хто має відстрочку чи не підлягає призову через вік, спричинена неоновленими даними у ТЦК, за що відповідальні самі громадяни, які не повідомляють у військкомат про зміни у житті: вступ до вишу, одруження, народження дітей, зміна місця проживання, отримання відстрочки тощо.

Водночас у ТЦК досі відсутній єдиний реєстр призовників, військовозобов'язаних і резервістів.

"Виходить, що ТЦК не можуть контролювати, хто у них стоїть на обліку, більшість справ було на початку війни знищено, деякі через безвідповідальність загублено, і тому відбувається ця спонтанна істерія із врученням повісток", - додав Яресько.

Раніше "Апостроф" повідомляв, у яких випадках чоловікам можна не з'являтися за повісткою у військкомат.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Суспільство
Теги: