RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

Гроші не даватимуть: в Україні затвердили порядок компенсації за пошкоджене та зруйноване житло

Президент України Володимир Зеленський підписав закон №7198 про створення державного реєстру пошкодженого та зруйнованого війною майна та порядок компенсації за нього від держави. Компенсації надаватимуть виключно за майно (ушкоджене/зруйноване) з 24 лютого 2022 року.

Про це повідомляється на сайті Ради.

Як уточнив нардеп Ярослав Железняк, закон не поширюватиметься на об'єкти, які на дату запровадження військового стану були на тимчасово окупованій території. Він діятиме протягом трьох років після припинення або скасування військового стану на території, де такий об'єкт перебуває (перебував).

"Компенсацію пропонують надавати виключно за пошкоджену або знищену житлову нерухомість: квартири, інші житлові приміщення (наприклад, кімнати у гуртожитках), будинки садибного типу, садові та дачні будинки, об'єкти будівництва, в яких зведено опорні та зовнішні конструкції. Право на компенсацію отримають фізичні особи – громадяни України, які є власниками", - пояснив нардеп.

Компенсацію не виплачуватимуть фігурантам списків санкцій, особам із судимістю за скоєння злочинів проти основ національної безпеки та їх спадкоємцям.

При цьому отримати компенсацію у грошовій формі за зруйноване житло буде неможливо – йдеться виключно про відновлення через будівельні роботи та/або надання будівельних матеріалів.

"Власники знищених квартир та інших житлових приміщень отримають житловий сертифікат - документ, що підтверджує гарантії держави профінансувати придбання квартири або іншого житлового приміщення (у тому числі такого, яке буде збудовано у майбутньому) в обсязі певної грошової суми", - зазначив Железняк.

Власники приватних будинків зможуть обирати - отримання житлового сертифікату на купівлю квартири чи будинку, або грошову компенсацію, яку перераховуватимуть на рахунок із спеціальним режимом використання для фінансування будівництва.

Читайте також: Хто хоче отримати компенсацію за все майно, чекатиме грошей від Росії – Олена Шуляк

Граничний розмір компенсації - і грошової, і у вигляді житлового сертифікату - не встановлено, як і обмеження за місцезнаходженням, типом та площею нового житла, будівництво якого буде профінансовано через сертифікат. Використання сертифіката допускається протягом п'яти років з дня його видачі. Відчуження заборонено також протягом п'яти років (крім спадкування).

Якщо ж вартість житла буде нижчою за суму, зазначену в сертифікаті, недоотриману частину компенсації людина зможе отримати виключно за рахунок коштів, отриманих від РФ для відшкодування збитків.

За інформацією Железняка, термін подання заяви про надання компенсації за знищене житло збільшили до другого читання. Її прийматимуть під час дії військового стану та протягом одного року з дня його припинення. Розглядатиме заяви та приймати рішення щодо них буде Комісія з розгляду питань про надання компенсації.

Джерелами фінансування компенсацій можуть бути:

  • державний та місцеві бюджети;
  • кошти міжнародних фінорганізацій, кредиторів та інвесторів;
  • міжнародна технічна та/або поворотна або безповоротна фінансова допомога;
  • репарації чи інші стягнення з РФ;
  • інші джерела.

Як повідомляв "Апостроф", жителі Маріуполя можуть отримати компенсацію, не чекаючи деокупації міста.

  • Вас також може зацікавити:

Компенсація за зруйноване житло під час війни належить не всім: хто не отримає

"Житлові" надбавки військовим: кому та які суми платять у містах та селах

Послуг немає, а платіжки приходять: як не платити за втрачені комуналку та житло