RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Чому падає долар і міцнішає гривня: в Україні назвали кілька причин

Є кілька факторів, які впливають на те, що в Україні падає долар і зміцнюється гривня.

Про це "Апострофу" розповіли експерти.

На ситуацію з нинішнім курсом могла вплинути, зокрема, аграрна сезонність, заявив інвестиційний банкір та фінансовий аналітик Сергій Фурса.

Читайте також: Ситуація зміниться: експерт спрогнозував курс долара перед Великоднем

"Після продовження "зернової угоди" аграрії повірили, що треба сіяти, активізували продаж своєї валютної готівки для того, щоб забезпечити посівну", - сказав експерт.

Можливо також позитивно впливає на валютний ринок історія з прикриттям схем у гральному бізнесі, що сприяло виведенню великих сум із країни, створюючи додатковий попит на чорному ринку.

Фінансовий аналітик Андрій Шевчишин також зазначає аграрний фактор зміцнення гривні та посилення регулювання з боку НБУ.

"Найважливіший фактор - виведення з ринку схематозників, бекінгових, беттингових та криптовалютних компаній. Регулювання Нацбанку різко скоротило потребу у готівковому доларі, необхідному для обслуговування таких операцій", - заявив Шевчишин.

Нагадаємо, НБУ на початку березня посилив правила для операторів платіжного ринку з метою боротьби з організацією та проведенням нелегальних азартних ігор (зокрема, бекінг передбачає здійснення інвестиції з боку сторонньої особи чи організації у гравця у покер для отримання відсотка від виграшів).

Також, за словами Андрія Шевчишина, останнім часом помітно знизився "човниковий" імпорт електроустаткування, який був пов'язаний із регулярними відключеннями світла у листопаді-січні внаслідок ворожих обстрілів об'єктів критичної інфраструктури.

Є ще одна причина, причому досить ситуативна, що люди повертаються до України на Великдень.

Так, 1-2 квітня на польсько-українських митницях був небувалий ажіотаж, пов'язаний із поверненням в Україну сотень тисяч біженців, оскільки у школах багатьох країн ЄС зараз великодні канікули. Відповідно, на руках у переселенців може бути валюта, частину якої обміняють на гривні. Родичі, що знаходяться в Україні, також можуть продати деякі валютні запаси, щоб купити подарунки та продукти для святкового столу.

Раніше ми розповідали, що в українців не приймають деякі доларові купюри у банках та обмінниках.

  • Вас може зацікавити:

Відходить у минуле: у НБУ висловилися про подальшу "небезпечну" печатку грошей

Гривня цвіте як весна: яким буде валютний курс

В обмінниках помітно "просів" долар: у чому причина і як довго це триватиме