RU  UA

Росія накопичує сили: наскільки окупанти здатні на успішний наступ

Другий рік триває повномасштабна війна з російськими окупантами, вони продовжують накопичувати сили та засоби, проте їх кількість придатна для оборони, а не для наступу.

Таку думку висловив військовий експерт Сергій Грабський в ефірі Апостроф TV.

"Вони продовжують накопичувати сили та засоби, але є таке поняття, що сили та засоби достатні для оборони, і ті, які можуть створити загрозу наступальних дій. На сьогоднішній день об’єктивно ми спостерігаємо намагання противника зосередити війська у кількості, яка саме забезпечили надійну оборону. І це виходить із специфіки тих військ, які там зосереджені, адже в першій лінії там ще знаходяться кадрові підрозділи російської армії, а другу лінію створюють так звані територіальні війська", - зазначив він.

За словами експерта, це свідчить про те, що окупанти можуть демонструвати готовність для здійснення певних тактичних дій, але це не дозволяє говорити про вірогідність здійснення в найближчій перспективі широкомасштабних наступальних дій.

Читайте також: ЗСУ стримують ворога на сході та проводять бойову розвідку на Запоріжжі: оновлені карти боїв

"Вони створюють угрупування, які постійно загрожують Оріхову, Гуляй-Полю, але це не означає, що після цього вони зможуть щось зробити. Крім того, треба розуміти, що українські сили оборони не є сторонніми спостерігачами, і вони ведуть активні бойові дії, і знищення об’єктів противника на всю глибину їх бойових порядків фактично зводить нанівець потуги противника підготувати якесь ударне угрупування. Ми просто їх банально винищуємо, не даючи змогу достатньо сконцентруватися", - описав ситуацію Грабський.

За його словами, росіяни намагаються створити впевнену оборону, як вони думають, а задача українських військових на цьому етапі наступу – максимально знищити цю оборону.

Як розповідав "Апостроф", представниця США при НАТО посол Джуліанн Смітт заявила, що весняний контрнаступ ЗСУ може розпочатися уже протягом найближчих тижнів, у той час як спроби Росії провести власний наступ на українські позиції зазнають краху.

  • Вас також може зацікавити:

Де буде контрнаступ ЗСУ: військовий дав однозначну відповідь

Треба буде все зачищати: боєць ЗСУ дав оцінку майбутньому контрнаступу

Весняний контрнаступ: скільки українських добровольців підготували з лютого