RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Свято перемоги над злом: священик пояснив, як відзначити Великдень тим, хто пережив втрату

Клірик луцького Свято-Троїцького кафедрального собору протоієрей Віталій Собко дав поради щодо святкування Великодня для тих, в кого загинули близькі люди.

Про це він повідомив в інтерв'ю сайту новин Луцька та Волині "Конкурент".

Читайте також: У Єрусалимі в храмі Гробу Господнього зійшов благодатний вогонь: фото і відео

"Великдень – це свято свят, це свято перемоги над злом, перемоги над смертю. Те, що Христос воскрес із мертвих, означає, що ми всі воскреснемо. І що ми всі маємо шанс на спасіння. В нашому житті бувають великі трагедії. Але слід розуміти, що ніякі скорботи, які були, є чи будуть, не можуть переважити радості Світлого Христового Воскресіння. Тому що з нього випливає наше майбутнє", - розповів священник.

Він зауважив, що всі рано чи пізно помруть, саме тому так важливо майбутнє, не земне життя.

"Треба розуміти висоту і вагу радості Пасхи Господньої і, бажаючи воскресіння нам, бажаючи воскресіння полеглим воїнам, бажаючи воскресіння Україні, треба святкувати з такими ось думками. Як би це не було важко, але це треба робити і заради себе, і заради полеглих, і заради України", - наголосив Собко.

Протоієрей уточнив, що ворогу тільки й треба, аби український народ впав у відчай та зневірився. Тому важливо на зло ворогові бути духовно сильними, щоб нічого не змогло зламати на шляху до Воскресіння.

"В нас в соборі вже більше ста похоронів відбулося після 24 лютого минулого року. І кожного разу для нас, священиків, це досить важко. Ми, звичайно, бачимо все, що можна бачити в людському житті – радощі і скорботи. Але похорони молодих бійців, воїнів, це випробування нелегке для всіх. Я кажу, що людина до всього звикає, але все одно, до цього дуже важко звикнути. Коли мама воїна ридає над його труною, це настільки важко переживати, що хотілося б себе віддати замість того воїна", - зауважив він.

Водночас в кожного є своя хресна дорога, але як би боляче не було, варто розуміти, що це є тимчасовою розлукою і прийде час, коли всі будуть знову разом.

Крім того, як наголосив протоієрей, подвиг українських бійців, які віддали життя за Україну, дає їм більшу перевагу у Царстві Небесному.

"Тому наше власне життя слід будувати так, щоб дорівнятися до них, аби ми могли зустрітися у вічності. Наше життя має продовжуватися, треба трудитися і працювати. В тому числі і в пам'ять про воїнів, щоб їхні жертви не були даремними", - пояснив Собко.

Нагадаємо, на Великдень 16 квітня по всій країні очікується потепління до +20 градусів, але на деяких територіях України і далі будуть йти дощі.

  • Вас також може зацікавити:

Швидкі закуски на Великдень: що приготувати на святковий стіл

Бажаю Божої благодаті! Душевні листівки та привітання з Великоднем

Десять цікавих фактів про Великдень, про які ви могли не знати