RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Куди звертатися військовим для переведення на нове місце служби: коментар юристів

За місцем проживання можуть бути призвані на військову службу тільки громадяни, які підпадають під певні "критерії", а у випадку, коли у військовослужбовця змінилися життєві обставини, за відповідних підстав він може подати рапорт щодо переведення до іншого місця проходження військової служби.

Хто має право змінити місце проходження служби, розповіли у Координаційному центрі з надання правової допомоги.

Переміщення військовослужбовця, відповідно до пункту 113 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, за станом здоров’я або за станом здоров’я членів його сім’ї здійснюється за рапортом військовослужбовця та за наявності відповідного медичного висновку.

Читайте також: Чи можна мобілізувати людину на лікарняному: коментар юриста

Для переміщення в іншу місцевість військовослужбовець до рапорту додає документи, які підтверджують необхідність зміни місця проживання:

дружини чи чоловіка;

його чи її неповнолітніх дітей, повнолітніх дітей – учнів чи студентів навчальних закладів за денною формою навчання, які перебувають на утриманні військовослужбовця, та дітей-інвалідів I або II групи;

непрацездатних батьків військовослужбовця та його (її) дружини (чоловіка);

братів, сестер військовослужбовця та його (її) дружини (чоловіка), які перебувають на його (її) утриманні.

Переміщення на нове місце військової служби військовослужбовця, який проходить військову службу за контрактом, викликане потребою догляду за непрацездатними чи хворими батьками, дружиною (чоловіком) чи особами, які виховували його з дитинства замість батьків і були визнані опікунами та мешкають окремо від сім’ї військовослужбовця, здійснюється командирами з’єднань, рівнозначними їм і вище посадовими особами на підставі рапорту військовослужбовця та відповідних документів, які підтверджують потребу в постійному сторонньому догляді за ними.

Варто зауважити, що переміщення, відповідно до пункту 110 зазначеного положення, здійснюється наказами посадової особи, якій підпорядковані відповідні з’єднання, військові частини та оперативні командування, Головнокомандувача Збройних Сил України та наказом керівника служби персоналу Міністерства оборони України.

У випадку, коли військовослужбовцю відмовили у переведенні в іншу військову частину або порушують вимоги статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", він може:

звернутися безпосередньо до командира із рапортом та документами, які підтверджують наявність обставин щодо проходження служби за місцем проживання;

звернутися до суду адміністративної юрисдикції. Відповідно до пункту 2 частини 1 статті 19 Кодексу адміністративного судочинства, юрисдикція адміністративних судів поширюється на справи у публічно-правових спорах, зокрема у спорах з приводу прийняття громадян на публічну службу, її проходження, звільнення з публічної служби;

звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Нагадаємо, раніше ми писали, чи можуть призвати з "білим квитком" та випустити за кордон.

  • Вас може зацікавити:

Вручення повісток військовозобов'язаним: чи можна відмовитися і чи мають право забрати вас силою

Час визначено законом: скільки може тривати відстрочка від призову

Виїзд чоловіків з України: які три документи потрібно показати на кордоні

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.