RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Фінансова допомога сім'ям загиблих на війні бійців: Рада хоче ухвалити важливий закон

В Україні народні депутати мають намір внести зміни до закону, який передбачає фінансову допомогу сім'ям загиблих на війні бійців.

Про це свідчить інформація на парламентському сайті.

Читайте також: Сертифікат замість грошей: як держава допоможе тим, хто втратив житло через війну

Як зазначають автори ініціативи, необхідне відновлення балансу та посилення захисту соціальних прав членів сімей загиблих захисників та захисниць. Для цього пропонують внести зміни до статті 16-1 закону "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" шляхом повернення попередньої редакції статті 16-1 Закону, яка діяла до 25 серпня 2022 року та визначала право на отримання одноразової грошової допомоги членів сім’ї загиблого.

Зараз документом встановлений чіткий перелік отримувачів, а саме: чоловік (дружина) загиблого, батьки, неповнолітні діти та утриманці.

"Попередня редакція статті містила формулювання про те, що право на отримання компенсації мали члени родини загиблих військових, відповідно до частини 2 статті 3 Сімейного кодексу України, де до членів сім'ї належать особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки. Це підтвердив, зокрема, і Конституційний Суд у Рішенні №5-рп/99 від 3 червня 1999 року. Тобто коло отримувачів компенсації було значно ширшим. Попередня редакція статті 16-1 Закону № 2011-XII діяла вісім років, і проблем з її правозастосуванням не було", - йдеться у пояснювальній записці.

Тоді як нині вже є практичні негативні наслідки таких нововведень для сімей загиблих героїв. Так, права отримання компенсації позбавлені цілі категорії отримувачів – повнолітні діти загиблого, цивільні дружини (чоловіки), інші близькі родичі, які з ними проживали як сім’я (брати, сестри, онуки).

Нардепи наголошують, що такий підхід часто є вкрай несправедливим. Зокрема, у судовій практиці є ситуація, коли Міністерство оборони відмовило у виплаті допомоги дітям загиблого військового (двадцятирічний син та вісімнадцятирічна донька), посилаючись на те, що вони повнолітні, тоді як закон на них не поширюється. Також компенсація у повному обсязі призначена біологічному батьку військового, який залишив сім’ю, ще коли його син був маленьким, і ніколи не брав участі у його житті, а після загибелі сина він претендував на компенсації "в рамках закону".

Також щодо нової редакції статті є позиції Міністерства оборони: якщо у загиблого військового померли батьки, а сам він не мав дружини та неповнолітніх дітей – кошти взагалі не виплачуються, тоді як діти, народжені після смерті, не мають права на виплати.

"У багатьох випадках кошти не можуть отримати рідні брати та сестри, які все життя проживали разом із загиблим як сім’я, в ситуаціях, коли загиблий не був одружений, не мав дітей, а його батьки при цьому померли. Або, до прикладу, рідна бабуся загиблого внука, яка виховала його самотужки, замінивши йому батька та матір. В аналогічній ситуації опинилися жінки та чоловіки, які проживали із загиблим Захисником (Захисницею) однією сім’єю як чоловік та дружина, проте з різних причин не зареєстрували шлюб", - наголошують автори.

Нагадаємо, в уряді розповіли, коли почнуть видавати українцям компенсації на ремонт пошкодженого житла внаслідок бойових дій.

  • Вас може зацікавити:

У міністерстві відновлення представили алгоритм компенсацій за зруйноване житло

Якщо до вашої оселі потрапив снаряд: що робити та куди звертатися за компенсацією

Допомога переселенцям: в Україні підвищили суму компенсації