RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Не потрапити за грати після звинувачень у крадіжці 2 млрд: у справі Бориса Приходька прийнято скандальне рішення

Безпрецедентна в новітній історії України справа щодо крадіжки 2,069 млрд гривень з рахунків гаранта продовольчої безпеки України ПАТ "Аграрний фонд", в якій обвинуваченим проходив народний депутат Борис Приходько, отримала своє завершення: кримінальне провадження щодо Приходька було закрите у зв'язку з закінченням строку досудового розслідування після повідомлення особи про підозру.

Про це йдеться в рішенні суду.

Наразі невідомо, чи буде подавати прокуратура апеляцію.

Після цього Приходько заявив ЗМІ, що потрібно звільняти суддів і реформувати систему, "інакше іноземні інвестиції не прийдуть в Україну". Тут може йтися про те, що Приходько намагається врятувати суддю, який виніс рішення на його користь.

Справа Бориса Приходька тягнулася понад 9 років - прокуратура вимагала ув'язнити нардепа Приходька та ексголову ПАТ "Аграрний Фонд" Олександра Кірюка на 12 років з повною конфіскацією майна. За цей час Приходько встиг побувати під вартою, вийти з-під неї, опинитися у парламенті через скандальні результати виборів, повідомлялося навіть про можливі фальсифікації.

Справу Приходька слухали у Печерському райсуді Києва, у 2017 році її передали у Дарницький райсуд. За версією обвинувачення, Борис Приходько, який тоді обіймав посаду першого заступника голови Національного Банку України, та тодішній керівник АТ "Аграрний фонд" Олександр Кірюк, за попередньою змовою вивели гроші з "Аграрного фонду" до приватного "Брокбізнесбанку". Останній закрили, згідно з рішенням НБУ, через чотири місяці після здійснення операції. Гроші "Аграрному фонду" досі не відшкодували, а керівник "Брокбізнесбанку" Сергій Курченко у лютому 2014 року втік з України до Російської Федерації. Справу кваліфікували за статтею "Привласнення та розтрата майна шляхом зловживання службовим становищем групою осіб та в особливо великих розмірах".

Слідство вказувало, що Олександр Кірюк та Борис Приходько знали про фінансові проблеми "Брокбізнесбанку", а низка доказів вказувала на попередню змову, тобто за версію обвинувачення, гроші виводили навмисне, розуміючи ризики їх неповернення.