RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Чи можна вручати повістки родичам мобілізованих: коментар юриста

Повістка є документом, який виписують на конкретну людину, конкретного чоловіка. Тому їх не повинні вручати родичам мобілізованих.

Про це розповіла адвокат Вікторія Кравченко.

Читайте також: Україні продовжили мобілізацію: які три категорії не закликають до армії

Вона звернула увагу на те, що родич є людиною, у якої передбачено кілька ступенів спорідненості. Так, чоловік і дружина можуть бути на межі розлучення, але офіційно ще одружені, вони все ще вважаються родичами. Тому жінка на емоціях може отримати повістку, щоб помститися майже колишньому чоловікові.

Правозахисниця також звернула увагу ще на один момент: у ЗМІ повідомили про те, що повістку може отримати родич, який постійно проживає з військовозобов'язаним.

"Що означає "постійно проживає разом?". Зареєстровані за певною адресою чи просто разом живуть?" - ставить питання адвокат.

За правилами військового обліку, призовники, військовозобов'язані та резервісти повинні перебувати на військовому обліку за зареєстрованим місцем проживання, не змінювати місце проживання з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час без дозволу керівника відповідного територіального центру комплектування та соцпідтримки.

Вона відповіла, чи буде правомірним твердження, що чоловік належним чином отримав повістку та повідомлення про прибуття до територіального центру комплектування, якщо повістку отримав родич:

"Моя відповідь - ні... Це документ, який виписують на конкретну особу, конкретного чоловіка, і ось там внизу вказано особистий підпис громадянина. Увага - особистий підпис громадянина, а не дружини, матері, баби, батька, сина, дочки, брата і так далі", - детально пояснила правозахисниця.

Кравченко також звернулася до родичів військовозобов'язаних, порадивши ставити поруч із підписом своє ім'я та писати, ким саме ви приходитеся призовнику.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, що напала на нас. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення порядку денного – це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий заклик військовозобов'язаної людини на військову службу. Це звичайний процес у воюючій країні. Слід пам'ятати, що обов'язок кожного українця - захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти тікаєш від війни – завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми розповідали, що в Україні запустять електронний запис на медкомісію .

Вас також може зацікавити:

Ще одна категорія чоловіків може виїжджати з України: роз'яснення юриста

Мобілізація в українську армію у травні: яким буде призов і чи очікувати змін

Львів'янин отримав повістку, але відмовився від мобілізації: що вирішив суд