RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Мобілізація до української армії в травні: яким буде призов і чи очікувати змін

Триває повномасштабна війна з Росією та продовжується дія загальної мобілізації. Військовозобов'язані можуть отримати повістку у будь-якому місці, проте активізації їх роздачі перед майбутнім контрнаступом України не очікується.

"Апостроф" розповідає, якою буде мобілізація у травні.

Де можна отримати повістку

Під час військового стану повістки можуть видавати будь-де. Разом із тим, 1 квітня Кабмін вніс зміни до Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, згідно з якими, уповноважені працівники військоматів можуть видавати повістки незалежно від місця реєстрації.

Хто підпадає під мобілізацію в травні

Як пояснив начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач, під час загальної мобілізації насамперед призивають чоловіків із бойовим досвідом. Далі повістки отримують ті, хто має необхідні на даний час в армії спеціальності.

Чоловіки без досвіду служби мають проходити навчання перед відправкою на фронт. Його тривалість має бути не менше місяця. Офіцери запасу після військових кафедр також можуть відправлятися на перепідготовку, яка триває не менше місяця.

В Україні є ініціатива народних депутатів, щоб законодавчо заборонити відправляти на передову чоловіків без військового досвіду без навчання.

Які категорії чоловіків можуть бути мобілізовані у травні

  • придатні за станом здоров’я з військовим досвідом;
  • придатні за станом здоров’я чоловіки від 28 до 60 років без досвіду служби;
  • обмежено придатні під час воєнного стану і непридатні у мирний час чоловіки від 28 до 60 років;
  • зняті та виключені з військового обліку чоловіки від 18 до 60 років, визнані придатними або обмежено придатними під час воєнного стану;
  • особи з інвалідністю та чоловіки, які мають відстрочку за сімейним станом ― тільки добровільно і за місцем проживання;
  • чоловіки призовного віку від 18 до 27 років та жінки не можуть бути примусово мобілізовані, якщо раніше не проходили строкову службу (службу за контрактом ― для жінок), проте вони можуть добровільно підписати контракт із підрозділами Сил оборони України.

Як буде проходити призов по мобілізації у травні

Існує два типи повісток, які видаються під час військового стану: для уточнення військово-облікових даних та для відправлення у війська у складі команди. Тому отримання повістки першого типу, не обов'язково завершиться мобілізацією.

Читайте також: Хто може проходити військову службу за місцем проживання: повний список

Отримавши повістку за місцем проживання, або у публічному місці, чоловік зобов'язаний з’явитися у ТЦК у дату, що вказано у повістці. Чоловіки, яким повістку видано не за адміністративною одиницею проживання, згідно з нещодавніми змінами, зобов’язані з’явитися до ТЦК не за місцем обліку.

Які документи треба мати під час візиту ТЦК за повісткою про уточнення даних

  • документи для ідентифікації особистості (паспорт);
  • військово-обліковий документ;
  • документи, які підтверджують зміни у сімейному стані, місця роботи, навчання і т.д. ― які змінилися з останнього відвідування військомату або ТЦК;
  • документи, які підтверджують право на відстрочку за статтею 23 Закону про Мобілізаційну підготовку і мобілізацію;
  • документи щодо стану здоров’я, медичні заключення, які дозволяють оцінити історію хвороби.

Чоловіків, що не мають права на відстрочку, після уточнення облікових даних направляють на проходження військово-лікарської комісії. Вона визначає придатність/непридатність для мобілізації, тому необхідно з першого приходу до ТЦК мати при собі медичні документи, які можуть підтвердити хронічні хвороби, непридатність або підстави для визначення особливостей несення служби.

Раніше "Апостроф" публікував коментар юриста, чи можуть мобілізувати людину на лікарняному.

  • Вас може зацікавити:

ЗСУ потрібні сили для наступу: чи буде мобілізація безробітних

Що краще взяти мобілізованим у ЗСУ: список необхідних речей

Їх також стосується: як в Україні вручають повістки переселенцям

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.