RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Шахраї "полюють" у соцмережах за картками українців: названо топ-схеми

Раніше шахраї під виглядом "єПідтримки" списували усі гроші з карток громадян, а тепер у месенджері Telegram за останній час значно збільшилася кількість підробних чат-ботів "українських банків", які полюють на гроші українців.

Про це пише Обозреватель.

За словами заступниці директора Української міжбанківської асоціації платіжних систем ЄМА Олесі Данильченко, під час користування телеграм необхідно обов'язково перевіряти, чи це оригінальний бот банку, чи його підробка.

Читайте: Як зберегти гроші на картці та ускладнити життя шахраїв: українцям дали поради

Насамперед треба обов'язково перевірити, чи є у банківського бота синя галочка верифікації, хоча зловмисники вже навчилися її домальовувати.

"Рекомендую: якщо ви раніше не користувалися банківськими чат-ботами, якщо не можете розрізнити, не впевнені в цьому, то краще скористатися якимись іншими варіантами сервісів. Наприклад, можна зайти в інтернет-банкінг", – порадила Олеся Данильченко.

Експерт зазначає, що у телеграмі багато фейк-ботів, оскільки існує проблема з їх блокуваннями, адже підтримка сервісу не так швидко реагує на запити, як хотілося б. "Декілька днів боти продовжують своє існування, навіть у випадку, якщо вони були вже виявлені й банк подав заявку на блокування", – пояснила вона.

Наразі в Україні запровадили систему фільтрації доменних імен на національному рівні, але за кордоном вона не діє, тому ті, хто перебуває за межами держави, також можуть стати жертвами фішингу.

Українські провайдери не дають можливість громадянам потрапити на фішинговий сайт, перевіряючи підозрілі ресурси за "чорним" списком. А зловмисники тепер таргетують свою рекламу на громадян, які перебувають за кордоном, де фільтрація не відбувається, й таким чином потрапляють на фішинговий сайт, де можуть втратити свої заощадження, - також розповіла вона.

Нагадаємо, раніше ми писали, як не потрапити до рук шахраїв при переказі коштів.

  • Вас може зацікавити:

Шахраї вигадали схему з квартирами українців, які виїхали за кордон: як вона працює

Як шахраї на OLX дурять продавців товару: популярна схема

Нікому нічого не кажіть: шахраї запустили нову схему обману українців