RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Як шахраї на OLX дурять продавців товару: популярна схема

На популярній платформі онлайн-оголошень OLX активізувались шахраї, які ошукують продавців товарів.

Про це повідомляє "Суспільне".

Читайте також: Ворожка з Instagram "розвела" дівчину на 67 тисяч гривень: фото

Як працює ця схема

Шахраї отримують персональні дані людини та доступ до її рахунків за допомогою сайтів-двійників.

Після розміщення оголошення з товаром до жертви звертається "покупець" через соцмережі, Telegram чи Viber. Здебільшого пишуть з жіночих акаунтів, а повідомлення починаються однаково. Спочатку вони надсилають сповіщення, в яких нібито цікавляться товаром.

Після чого питають про можливість оформлення замовлення завдяки "OLX Доставка", обіцяючи взяти на себе витрати. Після чого відбувається "оплата товару", де разом з повідомленням про її підтвердження надсилається посилання на сайт. "Покупець" просить підтвердити отримання коштів, перейшовши за спеціальним лінком, який є насправді сайтом-підробкою і виглядає майже як справжній сервіс OLX. Головна відмінність - адреса посилання. Якщо за ним перейти, то висвітиться нібито оформленого замовлення, тоді як на справжньому сайті в розділі доставки не буде підтвердженого замовлення.

Як убезпечити себе на сайті OLX

Схема називається фішинг і є сучасним видом шахрайства, спрямованим на незаконне заволодіння даними користувачів: логіном, паролем, платежами, одноразовими паролями, іншою інформацією з обмеженим доступом.

Банки, Нацполіція, профільні міністерства та OLX закликають громадян бути уважними та не повідомляти нікому свої особисті дані.

"Ніколи не залишайте свої персональні дані на незнайомих або підозрілих сайтах. Нині поширеним є шахрайство, що полягає у створенні сайтів-двійників. Сторінка, яку ви відвідуєте, візуально виглядає як справжня: має ту ж кольорову гаму, містить приблизно ту ж саму інформацію, що й офіційний сайт, однак у гіперпосиланні вказані зайві букви або цифри. Оплативши товари чи вказавши власні персональні дані на сайті-двійнику, ви потрапляєте у пастку шахраїв", - наголошують фахівці.

Раніше "Апостроф" розповідав, які гривневі банкноти підробляють найчастіше.

  • Вас також може зацікавити:

Як захистити банківські картки від шахраїв: ради українцям

"ПриватБанк" попередив про проблеми з картками

Щоб банкомат не "проковтнув": головні застереження для власників банківських карток