RU  UA  EN

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

Всі новини

Українців просять скоротити споживання світла ввечері: із чим це пов'язано

Упродовж доби українці постійно користуються електроприладами, але вночі та вдень зазвичай працюють лише прилади, які можна залишити без постійного нагляду на кшталт холодильника, а вранці та ввечері, коли вся родина вдома, одночасно вмикають світло, пральну машину, праску, бойлер, телевізор з комп’ютером, а також, залежно від пори року, електрокотел чи кондиціонер.

Про це пише Укренерго.

Диспетчери компанії бачать на моніторах графік споживання, який нагадує своєрідну "кардіограму": ранок і вечір на ньому відображаються як "підвищення", а день і ніч - як "провали". Такі ж підвищення відбуваються узимку та влітку.

Читайте також: Чи будуть влітку масові відключення світла: в Раді зробили важливе уточнення

У період піків споживання енергосистема відчуває зростання навантаження і аби забезпечити потреби усіх споживачів, теплові та гідроелектростанції збільшують виробництво електроенергії, але у час літнього піку споживання на електростанціях зазвичай проходить масштабна ремонтна кампанія, яка дозволяє підготуватися до наступного опалювального сезону.

Через російські атаки пошкодження отримали всі теплові та ключові гідроелектростанції й цього літа обсяги робіт будуть більшими, ніж у попередні роки.

Тобто в минулі роки, коли атомні блоки йшли в планові ремонти і зупинялися для планової заміни палива, їх компенсували потужностями великих ТЕС і ГЕС. Але наразі самі ТЕС і ГЕС потребують суттєвих ремонтів після "сезону" масових ракетних атак, тобто компенсувати виведення в ремонт атомних блоків буде складніше.

Крім того, Запорізька АЕС та низка теплових електростанцій перебувають на тимчасово окупованій території та не доступні українській енергосистемі.

Тому енергетики потребують допомоги українців, щоб зменшити навантаження на енергосистему під час ранкових та вечірніх піків.

Для цього достатньо дотримуватися простих правил:

  • за можливості, переносити використання потужних приладів з пікових ранкових та вечірніх годин на нічні, коли споживання низьке;
  • намагатись не включати одночасно потужні прилади (наприклад, бойлер та пральну машину);
  • не вмикати кондиціонер у пікові години споживання. При використанні кондиціонера – ставити його на вищу температуру, ніж ви звикли;
  • кип’ятити лише стільки води, скільки потрібно у конкретний час. Якщо у вас є газова плита - краще кип'ятити воду на ній.

Дотримання цих принципів дозволять більш рівномірно розподілити споживання електроенергії, згладити ранковий та вечірній піки та підтримати енергетиків, які готуються до наступної зими, йдеться у проханні Укренерго.

Нагадаємо, раніше керівник НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький заявляв, що у зв'язку з серйозними пошкодженнями електростанцій влітку знову можуть бути перебої в електропостачанні.

  • Вас може зацікавити:

Підвищення тарифів на світло: скільки платять українці від реальної ціни і яка може бути

Платіжки зростуть на сотні гривень: в Раді назвали новий тариф на світло

Як зняти і передати показання лічильника на світло: усі подробиці