RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

В Україні хочуть посилити відповідальність за дискримінацію: законопроект уже у Раді

Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності рекомендує депутатам прийняти у першому читанні законопроєкт №5488, який містить пропозиції щодо внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України з метою боротьби з виявами дискримінації. Законопроєкт передбачає декриміналізацію відповідальності за порушення законодавства щодо протидії дискримінації, але вводить штрафну санкцію та кримінальну відповідальність за прояви нетерпимості.

Про це повідомляє Верховна Рада України.

Проєкт передбачає встановлення відповідальності для військовослужбовців у разі порушення законодавства щодо запобігання та протидії дискримінації. Законодавча ініціатива також вносить зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України з метою визначення поняття нетерпимості та встановлення відповідальності за її прояви.

Читайте також: Покарання буде: глава МВС анонсував закон для чоловіків, що втекли за кордон

Згідно із документом нетерпимість ー це відкрите, упереджене, негативне ставлення стосовно категорії осіб, відмінних за такими ознаками, як раса, колір шкіри, політичні, релігійні та інші переконання, статева приналежність, вік, інвалідність, етнічне та соціальне походження, громадянство, сімейний і майновий стан, сексуальна орієнтація, гендерна ідентичність, місце проживання, мова, або іншими ознаками.

Зміни до статті 161 Кримінального кодексу передбачають наступне: публічні заклики до насильства на підґрунті нетерпимості, а також інші навмисні дії, спрямовані на розпалювання ворожнечі та ненависті на підґрунті нетерпимості, покарані штрафом у розмірі від двохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на період до п'яти років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на період до трьох років або без такого обмеження.

Проєктом також пропонується додати до обтяжуючих обставин за адміністративне правопорушення вчинення правопорушення з мотивів нетерпимості.

Крім того, проєкт передбачає заміну кримінальної відповідальності адміністративною для громадян, які порушують антидискримінаційне законодавство. За такі порушення громадяни можуть бути покарані штрафом у розмірі від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3400 до 5100 грн), а посадові особи та суб'єкти підприємницької діяльності - штрафом у розмірі від трьохсот до п'ятсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 5100 до 8500 грн).

Проєкт закону розширює компетенцію Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у сфері запобігання та протидії дискримінації. Він надає Уповноваженому право складати протоколи про адміністративні правопорушення.

Раніше ми писали, що фінансовий комітет Ради схвалив законопроєкт про страхування інвестицій від воєнних ризиків.

  • Вас може зацікавити:

Як військові можуть оскаржити рішення комісії: роз'яснення юристів

ФОПам з 1 липня готують неприємний "сюрприз": чого очікувати підприємцям

В України хочуть оновити умови звільнення з армії: що пропонують в Раді