RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

В Кримінальному кодексі є стаття: що загрожує власникам укриттів, які не пускають киян під час тривоги

1 червня в Україні під час чергового ракетного обстрілу загинули громадяни, які не змогли дістатися укриттів. Юристи розповіли, що загрожує власникам підземних парковок, магазинів і кафе, які відмовляють у цьому співгромадянам.

Про це повідомляє "Апостроф".

Читайте також: Київська влада ухвалила нове рішення про роботу укриттів: як працюватимуть бомбосховища

За словами адвоката, колишнього працівника Київської міської прокуратури Олександра Поливача, такі дії незаконні, адже всі об'єкти, де можна сховатися під час повітряної тривоги, незалежно – державні вони чи приватні, мають бути відкриті.

"Будь-який дах над головою – це краще, ніж уламок збитої ракети, що падає на голову. Треба усвідомлювати – у нас йде війна. Ми повинні допомагати один одному. Відмовити у такій ситуації людині в укритті - це на рівні кримінального злочину. Я впевнений, необхідно ввести юридичну відповідальність. Адміністративну, штраф - якщо замкнене сховище, якщо охоронці не пускають. І кримінальну - якщо в результаті загинули люди. В принципі, за основу можна взяти п. 3 ст. 135 КК "Залишення в небезпеці". Це від 3 до 8 років", - зазначив адвокат.

Політолог Олег Лісний розповів, що для власників різних закладів, магазинів, кафе, які зараз перебувають у колишніх бомбосховищах або у підвалах подвійного використання, може бути передбачена така санкція, як розірвання договору оренди – якщо відмовили людям у допомозі.

"Спочатку великий штраф. Потім - розірвання договору оренди. Але якщо в результаті загинули люди - то звичайно, кримінальна відповідальність. Це проблема. Але кожна проблема має прізвище, ім'я та по батькові. Треба карати, і інформацію про це негайно оприлюднити", - зауважив він.

На думку колишнього інженера-конструктора КБ "Південне" Олександра Кочеткова, нічна трагедія у Києві має підштовхнути столичну владу до серйозних зрушень у питаннях безпеки громадян.

Поліція вже порушила справу за фактом скоєння злочину, мерія дала окреме доручення главам районів столиці негайно перевірити укриття. Також столична влада ініціює, щоб власники укриттів несли відповідальність у разі, якщо об'єкти зачинені.

Зокрема, на думку депутатки Київради Зої Ярош, реакція на випадок, який стався у Деснянському районі столиці, має бути найжорсткішою. Включаючи звільнення та притягнення до кримінальної відповідальності. Щоб керівники об'єктів, на території яких знаходяться укриття, розуміли, що роботу необхідно налагодити.

Трагічна ситуація показала, що за 15 місяців війни досі не налагоджено роботу бомбосховищ та укриттів.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": Треба карати і дуже жорстко: чому у Києві не працюють бомбосховища

  • Вас також може зацікавити:

Скільки ракет і дронів випустила Росія по Україні за травень: інфографіка

Загинула молода жінка, багато поранених: у поліції розповіли про наслідки атаки РФ на Київ

У перший день літа Росія вдарила по Києву – серед жертв є діти: фото та всі подробиці