RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Українцям блокують карткові рахунки за найменші борги: як перевірити свої дані

З травня судовим виконавцям в Україні дозволили блокувати не лише пенсії, а й рахунки боржників, незалежно від суми боргу. Заблокувати картку можна за будь-який борг, у тому числі за комуналкою, кредитом, невиплаченим штрафом, аліментами та ін.

"Апостроф" розповідає, як перевірити, чи є у вас якісь борги та чи можуть заблокувати ваш банківський рахунок.

Читайте також: В Україні повернули масове блокування банківських рахунків: що потрібно знати

Міністерство юстиції України створило спеціальний "Єдиний реєстр боржників", в якому потрібно вказати ПІБ, дату народження, номер облікової картки платника податків. Після цього на сайті відобразиться вся інформація, що вас цікавить.

Ще один варіант – перейти у своєму обліковому записі в додатку "Дія" в розділ "Виконавчі провадження". Там зазначені дані, хто займається виконанням рішення суду про стягнення з вас обов'язку, контакти виконавця. Після цього потрібно звернутися до свого виконавця і попросити зняти арешт із суми у розмірі двох мінімальних зарплат (близько 13,4 тисячі гривень), оскільки, згідно з новими правилами , боржник може користуватися зазначеною сумою із заблокованого рахунку. Після погашення боргу виконавець повинен направити відповідний документ до банку, і ваш рахунок мають розблокувати. У той самий час, сам банк неспроможна самостійно зняти арешт зі всієї суми чи його частини.

Нагадаємо, що до травня 2023 року в Україні банківські рахунки блокували лише у разі, якщо сума боргу становила від 100 тисяч гривень. За новими правилами заблокувати картку можуть навіть якщо сума боргу становить лише кілька тисяч гривень.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що НБУ візьме на контроль усі грошові перекази на банківських картках українців.

Вас також може зацікавити:

Щоб банкомат не "проковтнув": головні застереження для власників банківських карток

Шахраї "полюють" у соцмережах за картками українців: названо топ-схеми

Неліквідність тріумфує: чи очікує світ нова фінансова криза