RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Попросили перевести в крипту: шахраї виманили у сімейної пари 700 тисяч доларів

Сімейна пара з України потрапила під вплив шахраїв і втратила всі заощадження, перевівши їх у криптоактиви. Новий знайомий умовив їх перевести 700 тисяч доларів на криптогаманець, а сам викрав гроші та зник.

Про це йдеться у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Читайте також: Що робити, якщо обмінник не приймає "старі" долари: роз'яснення НБУ

У квітні 2021 року потерпілий разом із дружиною, повертаючись із відпустки, у літаку познайомився з чоловіком, який мандрував разом зі своєю громадянською дружиною. Новий знайомий розповів, що займається криптоактивами, офіційно ніде не працює стабільно та добре заробляє. Він справляв враження бізнесмена, який знає ринок віртуальних активів, ринки та торгові біржі. Між парами почалися дружні стосунки.

З'ясувалося, що після вторгнення РФ потерпілий залишився в Україні, а його родина поїхала до Європи. Через обмеження НБУ він не зміг передати рідним кошти. Але його новий знайомий запропонував створити криптогаманець, перевести свої грошові активи у віртуальні, і надалі переказувати їх на рахунок своєї сім'ї без будь-яких лімітів, на що він погодився. Потерпілий створив обліковий запис на Binance, офіційно зареєстрований на нього, і запропонував, на його думку, найбільш захищений варіант для збереження коштів від незаконних зазіхань, апаратний електронний гаманець Ledger. Він допоміг також у придбанні та налаштуванні девайсу.

Створивши гаманець, чоловік передав своєму новому знайомому та його громадянській дружині кошти, які конвертували та поповнювали криптогаманець. Загалом їм було переведено у віртуальні активи, всі заощаджені його сім'єю гроші на загальну суму 700 доларів США. Далі, він надав своїй дружині пароль, сам пристрій та Sit-фрази, щоб вона могла користуватися загальними заощадженнями.

В один із днів дружина потерпілого вирішила скористатися криптогаманцем, який він надав їй раніше, але віртуальних активів там не виявила. Також через веб-ресурс Tronscan вона бачила, що з їх гаманця були здійснені транзакції. Зіткнувшись із проблемою, потерпілий знову звернувся до свого нового знайомого, а той відповів, що це може бути звичайний збій у системі.

"Потерпілий подав до Печерського управління поліції позовну заяву згідно зі ст. 56 КПК України до криптобізнесмену та його громадянської дружини про відшкодування матеріальних збитків, заподіяних кримінальним правопорушенням з метою стягнення судом з них 23 662 199,4 грн 40 коп. Підставою для цього є те, що новий знайомий знав усі паролі та доступ до криптогаманця. Суд задовольнив клопотання прокурора щодо арешту майна, зареєстрованого на криптобізнесмена, який активно вживав заходів щодо перереєстрації об'єктів нерухомості на свою матір. Триває слідство", - йдеться в документі.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Україні дозволять відстрочку боргів за кредитами.

Вас також може зацікавити:

Обмінники не беруть зношені купюри: у яких випадках це незаконно та як їх мають покарати

Грошова допомога при народженні дитини 2023: які суми виплачуватимуть

Оформити субсидію стане простіше: в Україні змінили порядок подання документів