RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Подешевшають не лише овочі: що буде з цінами на продукти у липні

Експерти прогнозують, що цього літа ціни на продукти можуть змінитися - у липні очікується зниження цін на яйця та овочі, а от м'ясо, як і хліб подорожчають.

Про це пише 24 канал.

Читайте також: Соцвиплати, рецепти на ліки та багато іншого: які зміни чекають на українців з 1 липня

Якими будуть ціни на яйця

В Україні варто очікувати на підвищення цін на яйця в другій половині літа. Це пов'язано з тенденціями на ринку.

"За багаторічними спостереженнями вчених Інституту аграрної економіки, поступове зниження ціни на яйця, внаслідок збільшення їх пропозиції, що пов'язано з приходом на ринок яєчної продукції господарств населення, триватиме до середини літа", - розповіла старший науковий співробітник відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Світлана Пашко.

Вона додала, що цього року стрімке весняно-літнє зниження цін на яйця вже майже припинилося. З березня по квітень роздрібна ціна на яйця в супермаркетах знизилася на 10,4 – 14,3%, з квітня до травня – на 6,0 – 13,5%, а з травня по червень лише на 0,6 – 1, 1 %. За прогнозами вчених Інституту аграрної економіки, у липні ціна за одне яйце фірмової марки становитиме 5,7 – 5,8 гривні, а з кінця липня – початку серпня ціна традиційно почне зростати.

Якими будуть ціни на овочі

У липні поточного року, у зв'язку з розширенням пропозиції на ринку, овочі можуть подешевшати, каже завідувач відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Інна Сало.

Згідно з прогнозами Інституту аграрної економіки, молода картопля може коштувати 20 – 25 гривень за кілограм, цибуля та морква – 45 – 47 гривень, огірки – 55 – 60 гривень, помідори – 55 – 60 гривень, а рожеві помідори – 80 – 85 гривень. Ціна на ранні кавуни складатиме від 35 до 40 гривень за кілограм.

Скільки коштуватиме м'ясо

Провідний науковий співробітник відділу ціноутворення та аграрного ринку національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Наталія Копитець розповіла, що станом на 1 червня 2023 року споживчі ціни на свинину зросли на 3,5% порівняно з 1 травня 2023 року, а порівняно з початком року – на 11,6%. Споживчі ціни на яловичину за цей період збільшились на 1,7%, на м'ясо птиці – куряче філе – на 1,4%. Згідно з даними Міністерства аграрної політики та продовольства України, станом на 1 травня 2023 року поголів'я великої рогатої худоби та свиней скоротилося на 7,2%. Пропозиція на ринку яловичини та свинини знижується, отже, зростають ціни. Водночас, поголів'я птиці збільшилося на 6,3%, тому ціни на м'ясо птиці суттєво не змінилися. У липні 2023 року основні види м'яса, а це яловичина, свинина, м'ясо птиці, можуть трохи подорожчати від 1,5 до 3,0%.

Скільки коштуватимуть крупи

За оцінками вчених Інституту аграрної економіки, цінова ситуація на крупи та борошно у липні залишатиметься стабільною, розповіла головний науковий співробітник відділу ціноутворення та аграрного ринку національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Світлана Черемісіна. За її словами, у червні індекс споживчих цін на гречку становив 99,41%. Порівняно з попереднім місяцем, середня ціна на гречану крупу знизилася з 52,12 гривні за кілограм до 51,82 гривні. Рис у червні подешевшав також – з 55,86 гривні до 55,38 гривні. У травні пшоно подорожчало на 4,35%, а в червні, порівняно з попереднім місяцем, продукт додав у ціні ще 3,25% і коштує зараз 31,03 гривні. Продовжує дешевшати й борошно – індекс споживчих цін у червні становив 99,35%, а середня ціна знизилася з 16,55 до 16,44 гривні. Попри це, продукція хлібопекарської галузі продовжуватиме дорожчати. Причина полягає у подорожчанні електроенергії та з 1 липня всіх видів автомобільного пального. Як прогнозують в Інституті аграрної економіки, у липні середні ціни на хліб можуть зрости на 2 – 5%.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що вже у липні українці отримають нові квитанції за електроенергію, після подорожчання кіловата майже на 80%.

Вас також може зацікавити:

Що буде з гривнею у липні: озвучено негативний та оптимістичний сценарії курсу валют

Нові пенсії, тарифи та ціни: що чекати українцям з 1 липня

Кабмін заборонив експорт стратегічного продукту: чи варто запасатися українцям