RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Кабмін заборонив експорт стратегічного продукту: чи варто запасатися українцям

Кабмін заборонив експорт цукру до початку нового сезону цукроваріння. Представники галузі запевняють, що цукор усередині країни є у достатній кількості й ознак його дефіциту, чи здорожчання, на відміну від хліба, не передбачається.

Ситуацію на ринку аналізував "Бізнес Телеграф".

Читайте також: Нові тарифи, ціни на пальне і основні продукти: що чекає українців з 1 липня

Темпи вивозу цукру до інших країн впродовж останніх місяців були доволі високими. Це призвело до того, що на початок червня цукровики майже вичерпали квоти на сезон 2022/2023 від Мінекономіки. Так, за даними Держмитслужби, українські експортери вивезли понад 350 тис. т цукру та цукровмісної продукції, що становить 95% від запланованого експорту на поточний сезон.

Нарощувати постачання стимулювало різке зростання вартості цукру в Європі — в середньому на 61% з серпня 2021 року. Аграріям стало цікаво продавати його на цей ринок. Тож уряд вирішив спрацювати на випередження, запровадивши обмеження, щоб не допустити дефіциту цукру та його здорожчання в Україні.

У Мінекономіки пояснили, що вдатися до таких заходів змушені насамперед задля продовольчої безпеки країни. Тому з метою уникнення дефіциту цього продукту в літньо-осінній період, коли різко зростає його споживання і зростають ціни на внутрішньому ринку, було ухвалено рішення тимчасово встановити нульову квоту на експорт цієї продукції.

В Національній асоціації цукровиків України запевняють, що пороти гарячку із забороною експорту було не варто — цукру вистачить всім: і українцям, і європейцям, бо є перехідні залишки — 635 тисяч тонн. У зв’язку з цим в. о. голови правління асоціації "Укрцукор" Назар Михайловин спростував загрозу дефіциту продукту і назвав заборону експорту безпідставною.

"Цукор усередині країни є у достатній кількості й ознак його дефіциту не передбачається, відповідно, зростання вартості не прогнозується", — сказав він.

В Україні залишилися 35 працюючих цукрозаводів, з них цукроварінням займатимуться 30. На думку асоціації, їхнього виробництва вистачить і для експорту, і для безперебійного забезпечення населення України продукцією.

Запобігатиме дефіциту цукру цього сезону збільшення і посівних площ. За даними Мінагрополітики, 2022 року під цукрові буряки було залучено 180,6 тисячі га, цього року — сягнули 214 тисяч га.

Нагадаємо, НБУ спрогнозував зростання цін в Україні у 2023 році.

Вас може зацікавити:

В Україні з 1 липня подорожчає паливо: якою буде ціна за літр бензину та дизелю

Як змінилися ціни на сезонні овочі та фрукти в Україні: прогноз експерта

"Борщовий набір" подешевшав: в Україні почали падати ціни на популярний овоч