RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Зміна військовозобов’язаними місця проживання: які зараз діють правила і виключення

В Україні триває війна і багато громадян змушені змінювати місце проживання. Військовозобов'язані чоловіки для цього мають отримати дозвіл у Територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (військкоматі), але є й деякі винятки.

Про це провідний юрисконсульт компанії Nota Group Антон Маринич розповів РБК-Україна.

Читайте також: Мобілізація в Україні: яких фахівців найбільше потребують ЗСУ в липні

За словами юриста, заборона на зміну місця проживання військовозобов'язаним справді існує і діє під час воєнного стану. Це передбачено Правилами військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів. Цю інформацію можна знайти у Додатку 2 до Постанови КМУ №1487 від 30 грудня 2022 року.

"Якщо ви плануєте змінити місце проживання на інше місто (район у місті), вам необхідно попередньо з'явитися до ТЦК та СП та отримати дозвіл від керівника (начальника) відповідного ТЦК та СП для зняття з військового обліку", - пояснює Антон Маринич.

Він зазначив, що у цих правилах також є й деякі винятки.

"Допускається зміна місця проживання онлайн. Для цього потрібно подати Декларацію місця проживання/пройти онлайн-реєстрацію (раніше – прописка). У такому разі виникає обов'язок стати на облік у ТЦК та СП за задекларованим місцем проживання", - додав він.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Україні обмежили право на відстрочку від мобілізації.

Вас також може зацікавити:

Деяким категоріям мобілізованих дозволять служити за місцем проживання: хто в переліку

На Хмельниччині військкоми з погрозами увірвалися до приватного будинку: у ТЦК відреагували

"Я тобі зараз ноги зламаю!": на Хмельниччині спалахнув скандал за участю ТЦК, відео

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток – це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Слід пам'ятати, що обов'язком кожного українця є захист своєї країни. Бо якщо сьогодні ти тікаєш від війни, то завтра вона може прийти до тебе.