RU  UA  EN

Понеділок, 16 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

16 вересня

15 вересня

14 вересня

13 вересня

12 вересня

11 вересня

Всі новини

Найстаріший трамвайний маршрут в Києві: в мережі показали фото легендарного трамвая №12

У 20-х роках ХХ століття у Києві з'явився легендарний трамвайний маршрут №12, який з'єднував місто з Пуще-Водицею. В мережі з'явилися архівні фотокартки трамваю та його пасажирів.

Архівні фото унікального місця оприлюднені на Facebook-сторінці "Спрага: в Києві цікаво".

Історики розповідають, що до Другої світової війни трамвай їздив у Пущу-Водицю вулицею Вишгородською. До війни трамвайні колії були прокладені саме по ній, а після війни їх перенесли на вулицю Автозаводську. Післявоєнна вулиця Автозаводська дуже відрізнялася від сучасної. Трамвай йшов немов городами, повз приватні будиночки, повз старі дерев'яні будівлі, лякаючи сонних курей.

1954 року київська влада видала розпорядження, зобов'язавши трамвайно-тролейбусне управління зв'язати вокзал з віддаленими районами міста безпересадковими маршрутами. Очевидно, до благих намірів влади входило усунення незручностей пасажирів, пов'язаних із перенесенням багажу з одного транспорту до іншого.

Так у 1954 році було відкрито трамвайний маршрут №25 з рекордною довжиною -24,4 км. Від вокзалу він йшов до Контрактової площі, де робив поворот на 90 градусів і далі через Поділ та Куренівку їхав до 14 лінії Пущі-Водиці. А по дорозі назад, не доїжджаючи два квартали до Червоної (сьогодні Котрактова) площі, повертав з вулиці Костянтинівської на Верхній Вал і далі прямував до вокзалу. На Костянтинівській, біля аптеки, що знаходилася на розі вулиць, водій трамвая виходив із кабіни та за допомогою ломика перекладав стрілку.

У 50-ті роки на трамвайних зупинках висіли жовті таблички на проводах. Там було написано, що трамвай №25 ходить тільки в ранкові та вечірні години з інтервалом 166 хвилин. Побачити трамвай наживо було неможливо! Саме тому добре, що були кияни, які радили доїхати трамваєм №13 до Контрактової площі, а потім пересісти на №12 до Пущі.

Нагадаємо, у мережі оприлюднили фото Залізної церкви на Галицькій площі, яку більшовики знищили у 1931 році ХХ століття.

Вас також може зацікавити:

Київ на малюнках Тараса Шевченка: у мережі показали, як виглядала столиця на початку 19 століття. Фото

Як виглядала Оболонська набережна у Києві 70 років тому: у мережі показали архівне фото

У Києві зносять унікальний "Будинок із комахами": активісти б'ють на сполох