RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Про дим сигарет з ментолом можна забути: в Україні набули чинності нові заборони та штрафи для курців

Сьогодні, 11 липня, набрав чинності, прийнятий Верховною Радою, яка спростила оформлення послуг військовослужбовцям, Закон №1978, що забороняє продаж ароматизованих цигарок та прирівнює системи нагріву тютюну (Iqos, Glo та ін.), до звичайних цигарок. Тепер палити їх у громадських місцях заборонено.

Про це пише OBOZREVATEL.

Читайте також: Український газ, "зелена енергетика" та відновлення енергооб'єктів: у Раді розповіли, як готують країну до зими

Виробникам забороняється відкрито чи приховано рекламувати продукцію тютюнової промисловості. Тих, хто спробує обійти заборони, штрафуватимуть, але на невеликі суми.

У пояснювальній записці до Закону зазначається, що "міжнародні дослідження вказують, що 80% дітей віком 12-17 років, які мали досвід вживання тютюну, починали саме з ароматизованих тютюнових виробів". Наголошується, що, згідно з інформацією ВООЗ, усі види тютюнових виробів загрожують здоров'ю". Тому, з 11 липня в Україні забороняється продаж тютюнових виробів з добавками, вітамінами, кофеїном, таурином та іншими енергетичними добавками, що полегшують вдихання диму або засвоєння нікотину.

Крім того, забороняється реалізація сигарет та тютюну для самокруток:

  • з характерним запахом чи смаком диму;
  • фільтр, папір або капсула, до яких містять тютюн або нікотин;
  • які містять смако-ароматичні добавки у будь-яких компонентах – фільтрі, папері, упаковці або дозволяють змінювати запах, смак, інтенсивність диму самокруток.

Ще одна заборона – продаж ароматичних рідин в електронні сигарети. Причому, наявність в них нікотину ролі не грає. Важливо:

  • наявність запаху чи смаку ментолу, фруктів тощо;
  • наявність вітамінів та інших добавок;
  • наявність кофеїну, таурину та ін. енергетичних добавок;
  • наявність добавок, які роблять викиди кольоровими;
  • перевищення обсягу заправних контейнерів 10 мл;
  • перевищення обсягу одноразових е-сигарет або картриджів 2 мл;
  • вміст нікотину в яких перевищує 20 мг на 1 мл.

Продавці мають право реалізовувати продукцію, що потрапила на ринок, до 11 липня 2023 року, але не більше ще одного року.

Також, Законом прирівнюються до звичайних сигарет системи нагрівання тютюну, такі як, Iqos, Glo та ін.

"Після появи тютюнових виробів для нагрівання на ринку України наприкінці 2016 року вперше за 10 років відновилася динаміка вживання тютюнових виробів. Якщо у 2019 році лише 1% респондентів повідомляли про вживання тютюнових виробів для нагрівання, то у 2022 році цей показник становить 7%" , - йдеться в пояснювальній записці.

Наголошується, що серед жінок збільшилася частка тих, хто вживає тютюнові вироби для електричного нагріву, з 0,6% у 2019 році до 5,5% у 2022 році. Більше того, такі вироби набувають найбільшого поширення саме серед молоді 18-29 років – станом на 2022 рік 22% молодих українців та українок пробували їх, а 9% вживали за останні 30 днів.

"Нові тютюнові вироби повинні відповідати загальним вимогам до тютюнових виробів", - йдеться в пояснювальній записці.

Поширюються на такі вироби й штрафи у 51-170 гривень за куріння у заборонених місцях. У разі повторного порушення покарання збільшиться до 170-340 гривень.

Заборона стосується реклами тютюнових виробів, і Iqos, Glo та їх аналоги не є винятком. Зокрема, забороняється:

  • розміщення інформації про виробників у місцях реалізації тютюнових виробів та поза ними;
  • розміщення такої інформації в Інтернеті (щоправда, тут виняток: заборона не стосується інформації про пристрої для нагрівання тютюну, електронок, заправних контейнерів та рідин до них, розміщеної в соцмережах фізичними особами, а також опублікованої на сайтах виробників/імпортерів із попередньою ідентифікацією віку);
  • спонсорство теле- та радіопередач, театральних, концертних, спортивних тощо заходів, програм чи окремих осіб;
  • безплатна роздача, обмін одних виробів на інші чи будь-які товари, роботи, послуги;
  • надання бонусів, премій, повернення коштів;
  • фінансова чи інша підтримка заходів – зокрема партій, спортсменів тощо.
  • Штрафи для порушників.

За порушення правил продажу передбачається штраф у розмірі 20 тисяч гривень, а за повторне за рік – 50 тисяч гривень.

За порушення правил реклами передбачено штраф у 30 тисяч гривень за кожен факт реклами на окремому рекламному носії або кожний захід з метою стимулювання продажу тютюнових виробів, а у разі повторних порушень протягом року – 50 тисяч гривень.

Автори законопроекту стверджують, що метою є скорочення поширеності куріння серед українців різного віку. Але насамперед серед дітей та молоді.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Верховна Рада України затвердила у другому читанні законопроект, яким вдосконалюється механізм надання дозволу на імміграцію, а також посилюються заходи протидії нелегальній міграції та фіктивним шлюбам.

Вас також може зацікавити:

"Електронні" сигарети та горілка: чи врятує QR-код від підробок

Рекомендую підготуватися українцям до непростої осені та зими – голова енергетичного комітету ВР Андрій Герус

Частини українців хочуть заборонити продаж квартир та авто: кого можуть торкнутися зміни