RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Чи можуть мобілізувати, якщо релігія забороняє брати зброю до рук: пояснення норм законодавства

В Україні через повномасштабне вторгнення Росії триває загальна мобілізація, під яку підпадають усі військовозобов'язані громадяни, незалежно від їх віросповідання.

Як інформує "РБК-Україна", наразі відомо про 10 релігій, які забороняють брати до рук зброю.

До переліку релігійних течій, які забороняють вірянам користуватися зброєю, належать адвентисти-реформісти, адвентисти сьомого дня, євангельські християни, євангельські християни-баптисти, покутники, свідки Єгови, харизмати, євангелісти та крішнаїти.

Читайте: Українець відмовився від мобілізації через релігію: що вирішив суд

У статті 35 Конституції України йдеться, що ніхто не може бути звільнений від своїх обов'язків перед державою за мотивами релігійних переконань, а стаття 65 прямо говорить, що захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є обов'язком всіх громадян. До того ж у Законі "Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку" немає винятків для людей, які належать до тієї чи іншої віри.

Утім, якщо виконання військового обов'язку суперечить релігійним переконанням, його повинні замінити на альтернативну або ж невійськову службу, хоча ця норма діяла в мирний час, а в умовах воєнного стану про неї не йдеться.

Альтернативну службу запроваджують замість проходження строкової військової служби для виконання обов'язку перед суспільством. Вона не передбачає військового вишколу та використання зброї, але її термін є більшим за строкову у півтора раза.

Якщо релігійні переконання не дозволяють брати до рук зброю, юристи радять написати відповідного листа до ТЦК та СП, у якому попросити виконувати військовий обов'язок у формі альтернативної служби. Для цього потрібно надати також документ, який підтвердить вашу приналежність до певної релігійної організації. У такому випадку людину можуть призначити на небойову посаду на кшталт кухаря, водія тощо.

Нагадаємо, раніше ми писали, чи має служити людина, яка має певні релігійні переконання.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

  • Вас може зацікавити:

Примусова доставка до ТЦК: що треба і чого не варто робити військовозобов'язаним

Виїзд чоловіків з України: чи пропустять на кордоні знятих з військового обліку

Кабмін змінив порядок бронювання військовозобов'язаних: що треба знати призовникам