RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

Всі новини

Виїзд чоловіків з України: чи пропустять на кордоні знятих з військового обліку

Юристи розповіли, чи мають право на тлі мобілізації та воєнного стану на виїзд за кордон чоловіки, які виключені з військового обліку.

Про це повідомляє "Апостроф".

Читайте також: Мобілізація в липні-серпні: чи може випускник вишу відмовитись від ВЛК та контракту

За словами фахівців, причиною виключення громадян з військового обліку можуть бути медичні протипоказання, які не дозволяють виконувати військову службу. Відповідне рішення про непридатність має ухвалити військово-лікарська комісія.

Юристи зауважують, що у разі виключення такої особи з військового обліку за станом здоров’я - вона не вважається військовозобов’язаною. З огляду на це, такі громадяни мають право перетинати кордон.

Це прописано в абзаці 16 частині 1 статті 23 закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" та пунктах 2-6 "Правил перетинання державного кордону громадянами України" від 27 січня 1995 року № 57.

При цьому є вкрай важливий нюанс - мають право на перетин кордону саме виключені особи з військового обліку, а не зняті.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повістки – це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, услід за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Слід пам'ятати, що обов'язком кожного українця є захист своєї країни. Бо якщо сьогодні ти тікаєш від війни, то завтра вона може прийти до тебе.

Нагадаємо, раніше міністр оборони заявив, що влада планує на шляху до членства в НАТО скасувати призов, створивши професійну армію.

  • Вас також може зацікавити:

Хто з жінок-медиків військовозобов'язаний: що робити в разі отримання повістки

Мобілізація в Україні: ці категорії військовозобов’язаних не призвуть примусово

Підробляли документи ухильникам: співробітники ТЦК на Донеччині підуть під суд