RU  UA  EN

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

14 травня

Всі новини

Мобілізація віруючих: що робити, якщо релігія не дозволяє брати в руки зброю

В Україні триває загальна мобілізація населення, під яку підпадають усі військовозобов'язані українці, незалежно від їх віросповідання.

Про це повідомляє "Українська правда".

Читайте також: Мобілізація в Україні: кого торкнеться ротація

У Статті 65 Конституції України йдеться про те, що захист Батьківщини, незалежності та територіальної цілісності України, повага до її державних символів - це обов'язок усіх громадян України. Виходить, що всі, незалежно від віросповідання, мають підлягати мобілізації.

Водночас, якщо виконання військового обов'язку суперечить релігійним переконанням людини, вона має право на альтернативну (невійськову) службу.

У Законі "Про альтернативну (невійськову) службу" йдеться про те, що вона не передбачає військової підготовки та використання зброї.

Ця служба проходить на підприємствах, установах, організаціях, діяльність яких пов'язана із соціальним захистом населення, охороною здоров'я, захистом довкілля, будівництвом, житлово-комунальним та сільським господарством, а також у патронажній службі в організаціях Товариства Червоного Хреста України.

Термін цієї служби в 1,5 раза довший за терміновий.

У мирний час віруючі деяких конфесій мали право проходження альтернативної служби замість термінової.

Це право є виключно у віруючих, які належать до офіційних та діючих згідно із законодавством релігійних організацій, віра яких не дозволяє використання зброї.

Ця норма працювала лише до початку повномасштабної війни, але замінити військову службу альтернативною у немирний час не можна.

Саме тому юристи рекомендують віруючим людям писати у військкомати заяви та просити замінити військовий обов'язок альтернативним. Для цього обов'язково потрібно додати спеціальний документ, який би підтверджував справжність переконання. Для цього потрібно отримати спеціальну довідку від релігійної громади, яка обов'язково має бути офіційно зареєстрована як та, яка забороняє використання зброї.

У такому разі, зазначає юрист, людині мають запропонувати небойову посаду, як от кухар, водій, інженер тощо.

Варто зазначити, що "пацифізм" та інші антинасильницькі ідеології не є релігійними переконаннями, які звільняють людину від військового обов'язку.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" розповідав про те, де в Україні найчастіше вручають повістки.