RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

За який період подавати довідку про зарплату для призначення пенсії: відповідь експерта

Майбутнім пенсіонерам для нарахування пенсії за віком тепер не потрібно подавати до Пенсійного фонду довідку про зарплату до 1 липня 2000 року. Наразі пенсії призначають тільки на підставі відомостей про зарплату після зазначеної дати.

Про це розповів експерт з питань пенсійного забезпечення Сергій Коробкін виданню "На пенсії".

Читайте також: Як зробити перерахунок пенсії через "Дію": інструкція для українців

За його словами, раніше, коли особа йшла на пенсію, то за законом для її призначення мали обов’язково врахувати дані про зарплату за будь-які п’ять років поспіль до 1 липня 2000 року і за усі періоди роботи після вказаної дати.

Дані про зарплату з 1 липня 2000 року вже є в Пенсійному фонді. Вони надходять автоматично із так званої системи персоніфікованого обліку, яка працює саме з вказаної дати. А от відомості про зарплату до 2000 року раніше необхідно було підтверджувати паперовими довідками.

Тому раніше, під час оформлення пенсії могли попросити надати лише довідку про зарплату до 1 липня 2000 року. Дані про зарплату після вказаної дати не просили, бо вони у працівників Пенсійного фонду вже є.

За словами експерта, зараз при призначенні пенсії довідку про зарплату до 2000 року подавати взагалі не обов’язково – це робиться виключно за бажанням майбутнього пенсіонера. В основному пенсії тепер призначають тільки на підставі відомостей про зарплату після 1 липня 2000 року.

Щоб оцінити розмір майбутньої пенсії за віком, можна скористатися сервісом "Пенсійний калькулятор". Цю послугу розроблено для людей, які хотіли б спрогнозувати своє пенсійне майбутнє і дізнатись орієнтовний розмір пенсії за віком за даними, що містяться в електронних реєстрах Пенсійного фонду України.

Раніше ми писали, як розрахувати розмір майбутньої пенсії самостійно.

Вас також може зацікавити:

Частина українських пенсіонерів залишиться без виплат: кому і коли потрібно пройти перевірку

"Ощадбанк" заблокує картки частині пенсіонерів: що треба знати про зміни з 1 вересня

Пенсія за віком: яка хитрість, щоб збільшити виплати